Vrolijke vrekken

Zuinig leven, op het gierige af, als een vrek, is niet alleen vaak noodzaak, maar ook een manier om bewust te leven: uit de greep van schulden en los van de drang naar goederen en diensten waar je maar even plezier van hebt.

Het vrolijke, vrijwillige vrekkenpaar Rob van Eeden en Hanneke van Veen hangt deze levensstijl aan en laat anderen profiteren van hun ervaringen in de Vrekkenkrant en boeken als Hoe wordt ik een echte vrek? en Meer doen met minder. Hun nieuwe boek Je geld of je leven, dat binnenkort bij Aramith Uitgevers verschijnt, is een bewerking van het Amerikaanse boek Your Money or your life dat via een programma van negen stappen financiële onafhankelijkheid (fo) predikt.

Ook persoonlijke financiële planning (pfp) wil mensen greep op hun geldzaken bijbrengen, maar tussen beide methoden bestaat een wezenlijk verschil.

De financiële planner zal een cliënt vragen naar zijn wensen, eisen en doelstellingen en die zonder morren als uitgangspunt nemen voor een degelijk inkomens- en vermogensplan. De nering naar de tering zetten.

Vrolijke vrekken vragen zich daarentegen af wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en trekken daarop een plan. Een even grote en nieuwe auto als de buren? Nee. Ieder jaar vakantie naar een exotisch land in een ander werelddeel, net als collega's? Kom zeg! Design en merkartikelen? Onzin. Om de paar jaar je huis opnieuw inrichten, omdat glimmende tijdschriften je inwrijven dat je achterloopt? Vergeet het maar. Ook Windows '95 en een gespierde multi media computer voor het hele gezin om Internet op te grazen? Laat me niet lachen. De tering naar de nering.

Beide benaderingen willen besparen op de dagelijkse uitgaven. De pfp om over te houden, te sparen, voor vermogensvorming, de fo om onnodige uitgaven te voorkomen. Op dat punt kunnen ze van elkaar leren.

Het budgetinstituut NIBUD brengt een jaaragenda uit voor een ieder die greep op zijn persoonlijke financiën wil krijgen en houden. Met deze agenda (te bestellen door 11,50 gulden over te maken op Postbankrekening 368700 t.n.v. NIBUD, den Haag, onder vermelding van 'Agenda') kunnen toekomstige uitgaven worden gepland en afgestemd op de inkomsten. Er is ruimte om per dag de uitgaven vast te leggen. Daarnaast bevat de agenda tips, wetenswaardigheden en artikelen over persoonlijke geldzaken. Welke tips? Bij voorbeeld deze.

Wie een kamer gaat verhuren, hoeft over 490 gulden huur per maand geen belasting te betalen. Bang dat het tegenvalt om iemand in huis te hebben? Tijdens een proefperiode van negen maanden kunt u (met een opzegtermijn van drie maanden) de huur zonder meer opzeggen. Het ministerie van volkshuisvesting geeft hierover de brochure Huur en verhuur van kamers uit.

Denkt u wel eens over het leasen van bij voorbeeld een tuin of parketvloer? Overweeg om in plaats van leasen een persoonlijke lening af te sluiten.

Gaat u zoon of dochter binnenkort op kamers? Laat het iedereen weten, want vaak hebben mensen in uw omgeving leuke, oude spullen staan voor de uitvlieger.

Woningruil is een goedkope manier om aan een vakantieverblijf te komen. U kunt voor ruilen in Nederland en het buitenland informatie krijgen bij: LOVW, Kraneweg 86A, 9718 JW Groningen en Intervac Nederland, Paasberg 25, 6862 CB Oosterbeek.

Betaalde rente voor een lening kan worden afgetrokken van het belastbare inkomen. In tegenstelling tot hypotheekrente moet die rente eerst verrekend worden met ontvangen (spaar)rente. Betaalt u 1.000 gulden rente en ontvangt u 900 gulden rente, dan kunt u slechts 100 gulden aftrekken.

Van Rob van Eeden zijn deze suggesties. Leg een voorraad aan van cadeautjes die je ergens op de kop tikt. Boeken uit ramsj en tweedehands, spulletjes van een rommelmarkt en dingen die je zelf kreeg en niet leuk vindt. Plak er een sticker met de naam van de gever op!

En postzegels onder de prijs? Zeker. In het postverkeer blijft een zegel nog jaren geldig nadat de verkoop gestopt is. Bij handelaren kan men vellen zegels kopen. Die zijn afkomstig van verzamelaars en PTT zelf, als het gaat om exemplaren die uit de roulatie zijn, en te koop met een korting van 10 tot soms 25 procent, wanneer u althans voor een paar honderd gulden koopt.

Een eigen auto? Er komen steeds meer initiatieven die eigen bezit terugdringen. De brochure Autodelen bespreekt de zeven vormen: auto-maatschap, call-a-car, autoverhuurvereniging, gewoon huren, carpoolen, (uit-)lenen en (trein-)taxi. Voor 2,50 gulden te bestellen bij Milieuboek, Postbus 18169, 1001 ZB te Amsterdam.

Leest Van Eeden dit artikel? Nee, hij is niet geabonneerd op een dagblad. Daarom ruilt hij in dit speciale geval de krant van de buren voor iets uit zijn cadeaula.

    • Adriaan Hiele