Vierde nederlaag Feyenoord; Invaller beslist stadsderby in voordeel Sparta

ROTTERDAM, 6 NOV. De geruchtmakende trainerswissel bij Feyenoord heeft binnen de lijnen voorlopig geen effect gesorteerd. Sinds Wim van Hanegem vorige maand moest plaats maken voor Arie Haan speelt de Rotterdamse club nog even slordig en onsamenhangend als daarvoor. Gisteren verloor Feyenoord met 3-2 bij stadgenoot Sparta, dat zijn grote broer voor het eerst sinds 1985 wist te verslaan. Voor de club van Haan was het gistermiddag de vierde competitienederlaag.

De Rotterdamse derby kreeg een terechte winnaar. Thuisclub Sparta verdiende de overwinnning op grond van een veldoverwicht en de betere kansen. Toch kwam Feyenoord dankzij Ronald Koeman twee keer op voorsprong. De libero benutte eerst een vrije trap en even later een strafschop. Tussendoor zorgde de jonge Spartaan Carlos Fortes met een verrassend afstandsschot voor 1-1.

In de tweede helft liet Feyenoord, bewust of onbewust, zijn tegenstander het spel maken. Het rommelige voetbal van de bezoekers, die de bal zelden langdurig in bezit hadden, leidde twintig minuten voor het eindsignaal tot de verdiende gelijkmaker. Dennis de Nooijer maakte zijn negende competitiedoelpunt, op subtiel aangeven van Van der Laan.

De beslissende goal viel tien minuten voor tijd. Invaller Renfurm verraste Feyenoord-doelman De Goey met een hoog schot uit een moeilijke hoek. De 19-jarige doelpuntenmaker sprak voor de televisiecamera's over het doelpunt van het jaar, maar die kwalificatie was te veel eer voor zijn fraaie treffer.

In het tussenklassement is Feyenoord inmiddels ingehaald door Sparta. Beide clubs hebben 21 punten uit 13 wedstrijden. Voor de club van trainer Ten Cate is de stand op de ranglijst een prima resultaat. Sparta moet zich van oudsher behelpen met spelers uit de eigen kweek en zogenaamde afdankertjes van andere clubs. Bijna elk seizoen slagen de Kasteelbewoners in hun opzet: een plaats in de middenmoot en aanvallend voetbal.

Voor Feyenoord is de vijfde plaats een enorme teleurstelling. Afgelopen donderdag bereikte het geplaagde elftal met meer geluk dan wijsheid de derde ronde in het Europa Cup 2-toernooi. Tegen Everton kwam Feyenoord geen moment toe aan technisch en verzorgd voetbal. Tegen Sparta was het vertoonde spel zo mogelijk nog slechter. Aanvoerder Bosz verwoordde de vormcrisis als volgt: “Het lijkt wel of we ruzie met de bal hebben.” Zijn teamgenoot Koeman weigerde te geloven dat Feyenoord voetbalmoe is. “Dat geloof ik niet. Een bal over tien meter in de voeten van een ploeggenoot plaatsen, lijkt me toch niet zo moeilijk.”

Vooral de aanvalslinie stelde gisteren teleur. De Zweed Larsson heeft dit seizoen nog geen goede wedstrijd gespeeld, de Nigeriaan Obiku is een beperkte speler en de Rotterdammer Blinker wordt ten onrechte een opleving toegedicht. Vidmar mocht zich op de reservebank verbijten. De Australiër was vorig seizoen de meest productieve speler in de Belgische competitie, maar in de eredivisie krijgt hij voorlopig weinig kansen.

Haan weet zo langzamerhand niet meer welke spelers hij het veld moet insturen. Voor het eerst sinds zijn aanstelling, drie weken en zes wedstrijden geleden, had de coach zijn opstelling ongemoeid gelaten. Alsof de overwinning tegen Everton reden tot optimisme had gegeven. Volgens Haan kampt de brede selectie met een bijna chronisch gebrek aan automatismen en vaste patronen. In zijn visie speelt iedereen te veel zijn eigen wedstrijd. Bovendien mist hij de noodzakelijke scherpte bij zijn spelers. “Gelukkig kunnen we nu even uitblazen”, verzuchtte Haan. “Kunnen we eindelijk een beetje gericht trainen op combinatievoetbal. Want een leuke aanval heb ik in de laatste serie wedstrijden vrijwel niet gezien.”

Roda JC herstelde zich van het teleurstellende gelijkspel tegen Benfica. Door de uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi kan de Limburgse club zich concentreren op de nationale competitie. Tegen NEC kwam de ploeg niet in gevaar. Graef scoorde drie keer en legde de basis voor de 4-1 overwinning. NEC-trainer Van Kooten werd uitgefloten door het Nijmeegse publiek. Roda-spits Babangida brak zaterdagavond zijn kaakbeen.

Heerenveen is de derde plaats op de ranglijst kwijtgeraakt aan Willem II. De Friese club mocht blij zijn met de 1-1 bij FC Utrecht. De Tilburgers wonnen met 5-2 van FC Groningen. Spits Lammers was met drie treffers de gevierde man bij Willem II, dat dit seizoen opvalt met fris en aanvallend spel. FC Twente stelde opnieuw teleur. In Sittard speelde de Enschedese club met 1-1 gelijk tegen Fortuna.

Bij NAC-Vitesse kreeg het publiek vier goals te zien. De bezoekers namen in de eerste helft door Makaay en Latuheru een 0-2 voorsprong. Vlak voor rust zorgde Abdellaoui voor de belangrijke tegentreffer. In de tweede helft kreeg NAC loon naar werken. Drie minuten voor tijd scoorde Oostrum de omstreden gelijkmaker, 2-2. Vitesse-doelman Knoop zou zwaar gehinderd zijn. NAC is nu al zeven duels ongeslagen.