Twee auto's komen onder trein: zes doden

ROTTERDAM, 6 NOV. Op twee spoorwegovergangen zonder slagbomen is gisteren een auto onder een trein gekomen. Hierbij kwamen zes mensen om het leven. Het gaat om een overweg in Nijkerkerveen op het traject Groningen-Amersfoort en een overweg tussen Gramsbergen en Coevorden op het traject Zwolle-Emmen.

De vier slachtoffers van het ongeluk bij Nijkerkerveen zijn nog niet geïdentificeerd. De politie vermoedt dat de bestuurder van de auto door de laagstaande zon de rode knipperlichten bij de overweg niet heeft gezien. De trein sleepte de auto enkele honderden meters mee, waardoor hij in brand vloog.

Bij het andere ongeluk kwamen een 29-jarige inwoner van Gramsbergen en een 28-jarige man uit Vught om het leven. Beide ongelukken gebeurden rond drie uur zondagmiddag. Het treinverkeer tusen Zwolle en Amersfoort kon pas tegen half zeven worden hervat. De stremming tussen Gramsbergen en Coevorden duurde tot laat in de avond. De NS hebben op de trajecten bussen ingezet.

De spoorwegovergang bij Nijkerkerveen staat al een paar maanden op een lijst van de Nederlande Spoorwegen om te worden voorzien van slagbomen. Het ongeluk van dit weekeinde is het tweede binnen een jaar op deze overweg. De Nederlandse Spoorwegen willen zoveel mogelijk spoorwegovergangen die nu alleen zijn beveiligd met knipperlichten van slagbomen voorzien. De volgorde van aanpassing wordt bepaald door het aantal verkeersdeelnemers dat van de overgang gebruikmaakt en het aantal botsingen of bijna-botsingen.

In totaal zijn er in Nederland 3.067 spoorwegovergangen. Hiervan zijn 949 AHOB's (Automatische Halve Overweg Bomen), 732 AKI's (Automatische Knipperlicht Installaties) en 1232 onbeveiligde overgangen.