Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Sjevardnadze herkozen als president van Georgië

TBILISI, 6 NOV. De Georgische president Edoeard Sjevardnadze heeft volgens de eerste, nog voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Georgië een grote overwinning behaald.

Volgens die eerste uitslagen kreeg Sjevardnadze tussen zeventig en tachtig procent van de stemmen. Hij moest het opnemen tegen vijf rivalen, van wie alleen de laatste leider van de Georgische communistische partij, Dzjoember Patiasjvili, enige kans maakte. Hij lijkt echter nog geen tien procent van de stemmen te hebben gekregen.

De 67-jarige president maakte gisteravond al aanspraak op de zege. “Ik heb geprobeerd de mensen te verenigen. Als rond zeventig procent is verenigd rond één idee, ben ik gelukkig”, aldus de tevreden, maar vermoeide Sjevardnadze. Hij heeft de afgelopen maanden campagne gevoerd met het argument dat hij de enige garantie is voor de - nog steeds zeer fragiele - stabiliteit in Georgië.

Bij de verkiezingen konden de 3,2 miljoen kiesgerechtigde Georgiërs - van wie 64,24 procent naar de stembus kwam - tevens uit meer dan drieduizend kandidaten een nieuw parlement met 235 zetels samenstellen. In tien van de 85 kiesdistricten zijn de verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het gaat om de districten in Abchazië en Zuid-Ossetië. Abchazië is in handen van separatisten die het gebied willen losmaken van Georgië. Zuid-Ossetië wordt eveneens door separatisten gedomineerd.

Er zijn nog geen uitslagen van de parlementsverkiezingen bekend, maar algemeen wordt verwacht dat de oppositie tegen Sjevardnadze winst zal boeken en wellicht zelfs een meerderheid krijgt.

Internationale waarnemers die toezicht hebben gehouden op het verloop van de verkiezingen hebben zich tevreden getoond. Hoewel een aantal onregelmatigheden is geconstateerd zijn de verkiezingen volgens hen eerlijk en vrij geweest. (Reuter, AP)