Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Schultz geplaatst voor Masters na vijfde toernooizege

ROTTERDAM, 6 NOV. Brenda Schultz heeft vannacht de vijfde toernooizege in haar loopbaan behaald. De 24-jarige tennisster versloeg in de finale van een toernooi in Québec de Belgische Dominique Monami, de nummer 72 van de wereld, in twee sets met 7-6 en 6-2. In Parijs vierde Pete Sampras zijn terugkeer op de eerste plek van de ranglijst met een overwinning op Boris Becker.

Schultz, sedert haar huwelijk met de Amerikaan Sean McCarthy woonachtig in Delray Beach, Florida, won haar eerste WTA-toernooi in 1991, haar vijfde jaar als profspeelster. Na die overwinning in Schenectady, bij New York, volgden nog zeges in Birmingham, Taranto en Oklahoma.

Québec was na Oklahoma haar tweede toernooizege in dit jaar. En een belangrijke. Ze stelde er alsnog haar deelneming aan de Masters mee veilig. De Masters is het lucratieve onderonsje van de beste zestien speelsters ter wereld in Madison Square Garden in New York. “Ik had niet willen spelen in Québec”, vertelde Schultz na de finale. “Ik had een weekje vakantie gepland bij de ouders van Sean. Maar toen ik hoorde dat Chanda Rubin met een schouderblessure had afgezegd voor Québec, ging ik alsnog.” Vorig jaar bereikte Schultz in Québec de finale, die ze verloor van Katarina Maleeva. Door de afzegging van Rubin kon ze die punten gemakkelijker verdedigen.

Tegen Monami gaf haar opslag de doorslag. Schultz sloeg twaalf aces. “Mijn service was de sleutel in het hele toernooi”, gaf ze toe. Schultz verdiende met haar zege 42.000 gulden. Ze had in de halve finale gewonnen van Amerikaanse Lindsay Lee. Na de felicitatie van Lee kon Schultz op haar stoel de tranen niet bedwingen. “Ik moest aan mijn moeder denken”, zei ze. Die overleed in maart dit jaar. “Ik heb dat wel meer na zware partijen. Mijn moeder hield altijd alles bij. Hoeveel punten ik nog moest winnen. Vandaag had ze bijvoorbeeld exact geweten hoeveel punten ik nog moet verdienen om de Masters in New York te halen. Dat zou ze echt tot op het laatste puntje uitgerekend hebben.”

In Parijs was de Amerikaan Pete Sampras in sportpaleis Bercy veel te sterk voor Boris Becker. Hij versloeg gisteren de Duitser in drie sets met 7-6, 6-4 en 6-4.

Het was zijn eerste zege in Bercy, de 36ste toernooizege in zijn loopbaan, zijn achtste overwinning op Becker in dertien duels en zijn zesde toernooizege in dit jaar. Sampras verdiende 550.000 gulden en 380 ATP-punten, maar zijn interesse gold slechts de eerste plaats op de wereldranglijst. De plek die hij op 10 april van dit jaar verloor aan Agassi, en die hij in Parijs weer overnam van Agassi.

Agassi keerde na zijn nederlaag in Essen in de kwartfinale tegen Washington spoorslags terug naar Las Vegas. Hij heeft weer last van een borstspier, zag af van de titelverdediging in Bercy en nam in de woestijn van Nevada de voorbereiding ter hand op de Masters, volgende week in Frankfurt.

Sampras, 24, sloot zijn voorbereiding in Parijs af. “Ik ben tevreden over mijn spel”, zei hij na zijn overwinning. “Veel beter kan ik niet spelen. Deze zege geeft me veel vertrouwen voor Frankfurt.” De Amerikaan neemt een week rust tot Frankfurt. Net als Becker, die in Parijs zijn deelneming aan de Masters zeker stelde. Sampras had in de halve finale gewonnen van Jim Courier: 6-4, 3-6 en 6-4. Becker versloeg Wayne Ferreira.

Voor de Masters, het officieuze wereldkampioenschap, zijn zeven van de acht plaatsen vergeven aan Agassi, Sampras, Muster, Chang, Becker, Courier en Kafelnikov. De laatste plaats is voor de Kroaat Ivanisevic of de Zweed Enqvist, omdat kanshebber Ferreira zich na het verlies in de halve finales tegen Becker terugtrok voor het toernooi van komende week in Moskou. Hij heeft last van een maaginfectie. (ANP, AP, Reuter)