Rijksuniversiteit bezet

GRONINGEN, 6 NOV. Twintig studenten van de Groninger Studentenbond zijn vanmorgen om acht uur begonnen met een bezettingsactie van het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De studenten protesteren tegen de afschaffing van de huidige universiteitsraad en daarmee de beperking van hun invloed.

De studenten willen stemrecht behouden bij belangrijke beslissingen van de universiteit. Dat is hen naar eigen zeggen ontnomen nadat het college van bestuur vorige week akkoord is gegaan met het wetsontwerp 'modernisering universitaire bestuursorganisatie' van minister Ritzen (onderwijs).

Universiteiten kunnen daarin kiezen voor een medezeggenschapsraad of een ondernemingsraad. Het universiteitsbestuur in Groningen heeft gekozen voor een medezeggenschapsraad waarin studenten en personeel een adviesrecht krijgen. Dat adviesrecht stelt volgens actielieder I. Stumpe niet veel voor. “Volgens het college zijn studenten niet veel meer dan consumenten van onderwijs.” Volgens de actieleider wordt de bezetting pas beëindigd als het college de garantie geeft dat de democratie op de universiteit gewaarborgd blijft.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat het college van bestuur niet wil reageren op de actie zolang het gebouw bezet wordt gehouden. “Wij gaan niet discussiëren met studenten die een van onze gebouwen bezetten.” Het college stelde vanmorgen een ultimatum dat de studenten het gebouw voor half twaalf moesten verlaten. Dat was aan het begin van de middag nog niet gebeurd.