Queen-cd: Mercury herleeft

The show goes on. Van alle teksten die op t-shirts van de Engelse popgroep Queen zijn gedrukt, is die wel de meest passende. De show gaat door, al is de hoofdrolspeler er niet meer. Zanger Freddie Mercury overleed bijna vijf jaar geleden, op 24 november 1991. Maar vandaag ligt een nieuwe Queen-cd in de winkels: Made In Heaven.

Mercury zong zijn partijen niet echt in de hemel in. De cd is gebaseerd op de laatste opnamen die hij maakte, in het voorjaar van '91. De overige drie leden van de groep hebben onlangs de muzikale begeleiding afgemaakt. Overigens is niet al het materiaal nieuw. Vier van de tien nummers, waaronder de huidige hit Heaven For Everyone, zijn bewerkingen van liedjes die eerder op soloplaten te horen waren.

Geen popgroep die een gevoel voor pathos zo meesterlijk wist te combineren met een gevoel voor commercie als Queen: het viertal wist met vaak zeer bombastische, theatrale muziek 37 hits te scoren, en van hun cds meer dan 100 miljoen stuks te verkopen. Hun bekendste nummer, Bohemian Rhapsody, bereikte twee keer de top van de hitlijsten: in 1975 en, na Mercury's dood opnieuw uitgebracht, in '91. Bohemian Rhapsody is een bizarre popsong, waarin opera-achtige delen en stevige rockmuziek elkaar opvolgen. Iedereen die in de jaren zeventig met popmuziek is opgegroeid kan het meezingen ('Galileo, Galileo!'), al zullen weinigen iets van de tekst begrijpen.

Het is Queen dan ook toevertrouwd om een afscheidsplaat de juiste dosis melodrama te geven. In het licht van Mercury's dood krijgt de tekst van het openingsnummer It's A Beautiful Day een extra lading: 'Sometimes I feel so sad, so sad, so bad / But no-ones gonna stop me now, no-one'. Behalve de man met de zeis, denk je onwillekeurig. De cd eindigt met een ruim tweeëntwintig minuten durend requiem, dat voornamelijk uit zweverige synthesizertonen bestaat. De nummers daar tussenin zijn hemelbestormende popsongs met veelzeggende titels als Let Me Live en My Life Has Been Saved. Bij zo'n aanslag op het gemoed kan geen fan de ogen droog houden.

Het leukste nummer is echter het luchtige You Don't Fool Me, een vlot liefdesliedje. Evenals eerdere liefdesliedjes van Queen roept het wel de vraag op waarom Mercury, die zijn homoseksualiteit niet verborg - en met zijn podiumkleding zelfs trendsettend is geweest in de nichtenscene - hier weer over een meisje zingt. Misschien omdat het publiek, dat grotendeels bestaat uit heteroseksuele jongens, zich ermee moet kunnen identificeren.

Bij de officiële presentatie van de cd, gisteravond in Paradiso, was dan ook niemand zo extravagant uitgedost als Mercury, al was van tevoren aangekondigd dat degene die het meest op hem leek het eerste exemplaar van de cd zou ontvangen. De Queen-fans kregen gisteravond de videodocumentaire Champions Of The World te zien. Een team van platenzaak Fame verkocht dozen vol van deze video en, vanaf middernacht, de nieuwe cd, waar een gratis opnaaiembleem met het Queen-logo bij geleverd wordt. Minder druk bezocht was de stand van het AIDS-fonds, aanwezig omdat Mercury aan AIDS overleden is, al kreeg het fonds toch regelmatig een donatie. Na de cd en video verschijnt deze maand nog een box met alle cd's van Queen, en staat voor volgend jaar nog het boek Roadworks op stapel. En er zullen ongetwijfeld nog meer hitgevoelige nummers op single worden uitgebracht. Voorlopig is de show nog niet voorbij.

    • Sietse Meijer