Protest tegen overvolle cellen; Opstand onder gevangenen in Paramaribo

PARAMARIBO, 6 NOV. Ruim driehonderd gevangenen in het politiebureau aan de Keizerstraat in Paramaribo zijn zondag in opstand gekomen. Na drie uur had de politie de situatie onder controle. Twee gedetineerden zijn met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De opstand begon toen een groot aantal gevangenen van het overvolle cellencomplex na het bad weigerde terug te gaan naar hun cel. Ze lichtten deuren uit hun voegen en sloegen een gat in een muur, waardoor ze tot de wapenkamer konden doordringen. Ze zouden enkele wapens hebben hebben buitgemaakt. De politie gebruikte traangas om escalatie te voorkomen.

Aanleiding tot het oproer was dat een bewaker een gevangene in zijn been schoot. Volgens justitiële kringen in Paramaribo is het slachtoffer vervolgens een andere politieagent te lijf gegeaan. De leiding van het korps heeft een diepgaand onderzoek gelast.

Zondag in de vooravond keerden de opstandelingen vanaf de binnenplaats van het politiebureau terug naar hun cellen. De minister van justitie, Soeshiel Girjasingh, was ter plaatse. De autoriteiten hadden autobussen laten komen om een aantal gevangen over te brengen naar minder volle cellencomplexen. Arrestanten klagen de laatste tijd frequent over de behandeling die ze krijgen in politiecellen. “We worden als beesten behandeld”, zei een van de opstandelingen zondagavond tegen journalisten. Volgens hem worden gedetineerden 's nachts regelmatig uit hun cellen gehaald en afgetuigd door dronken agenten.

Overbevolking is de belangrijkste reden voor de onvrede. Al jarenlang wordt daar tegen geprotesteerd. Ook in het Surinaamse parlement is de kwestie aan de orde geweest. Het cellencomplex aan de Keizerstraat is berekend op honderd arrestanten, maar er verblijven er meer dan driehonderd. Ook andere cellencomplexen zijn overbevolkt, voornamelijk als gevolg van het stringente insluitbeleid. In een cellencomplex elders in Paramaribo overleed onlangs een gevangene aan verstikking. Zijn celgenoten zagen kans een brief aan de pers naar buiten te smokkelen, waarin stond dat de man was overleden nadat de bewakers zijn noodsignalen hadden genegeerd. Volgens een Nederlandse onderzoekscommissie die in 1992 de Surinaamse politie doorlichtte, zitten veel mensen vast wegens relatief lichte vergrijpen.

Uit het cellencompex waar gisteren de opstand uitbrak, waren twee dagen eerder dertien gevangenen ontsnapt, onder wie zware criminelen. Het feit dat zij onopgemerkt konden uitbreken wordt toegeschreven aan de verouderde toestand van de inrichting. De bevolking van Paramaribo vermoedt ook corruptie onder de bewakers.