Niet alleen verdriet bij Arabieren over moord

AMMAN/ KAIRO, 6 NOV. Leiders van de Arabische wereld hebben de moord op de premier van Israel, Yithzak Rabin, in sterke bewoordingen veroordeeld. Maar in de straten van de verschillende Arabische hoofdsteden toonden veel radicalen zich verheugd over de dood van Rabin. Veel 'gewone' Arabieren zeiden geen traan te laten over de Israelische premier.

In een brief aan de Israelische president, Ezer Weizman, schrijft de Jordaanse koning Hussein dat hij “en alle andere Arabieren die van vrede houden” geschokt zijn door de “beestachtige gebeurtenis”. “Ik heb zelf een ware vriend in de regio verloren en onze wereld is een ware voorvechter van de vrede kwijtgeraakt”, aldus de koning.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, zei gisteren dat Rabin was vermoord door “kogels van verraad”. Mubarak is vanmorgen aangekomen in Jeruzalem om de begrafenis bij te wonen van de Israelische premier. Het is de eerste keer sinds 1981, toen Mubarak president werd, dat hij een bezoek brengt aan Israel. Bij zijn aankomst in Israel trok Mubarak vanmorgen een vergelijking tussen de situatie in Israel en die in Egypte na de moord op de toenmalige Egyptische president Sadat in 1981 door moslim-extremisten. “Sadat werd gezien als de sleutel tot vrede in de hele regio”, aldus Mubarak. Sadat tekende in 1979 het vredesverdrag van Camp David met Israel waardoor de staat van oorlog tussen beide landen werd beëindigd.

De president van de Palestijnse bestuursautonomie, Yasser Arafat, zei te hopen dat Israeliërs en Palestijnen “deze tragedie weten te overwinnen” en het vredesproces in het Midden-Oosten zullen laten doorgaan. “Niet alleen ik bied mijn condoleances aan, het hele Palestijnse volk doet dat”, aldus Arafat. Volgens Abu Ala, de Palestijnse onderhandelaar die een sleutelrol speelde bij de totstandkoming van het akkoord van Oslo tussen Israel en de PLO in 1993, was Rabin een “dappere man die de verantwoordelijkheid voor de vrede op zich durfde te nemen”.

Radicale Palestijnse groeperingen reageerden gisteren opgetogen op de moord op de Israelische premier. “Dit is een feestdag voor de Palestijnen”, aldus een woordvoerder van de Islamitische Jihad in Libanon. “We zijn blij dat de tiran dood is, maar we zouden nog blijer zijn geweest als we hem zelf hadden kunnen doden”, aldus Hassan Nasrallah, een woordvoerder van de pro-Iraanse Hezbollah-beweging in Libanon. Volgens de moslim-fundamentalistische Hamas-beweging markeert de moord op Rabin het einde van het vredesproces in het Midden-Oosten. “De dood van Rabin geeft oppositionele Palestijnse groeperingen, zoals de Hamas, ruimte om te ademen omdat zij altijd klappen van hem kregen.”

Volgens de president van Iran, Rafsanjani, was de moord op Rabin een daad van “goddelijke gerechtigheid”. “We geloven dat iedereen die het zwaard van de wreedheid uit de schede trekt door datzelfde zwaard de dood zal vinden, direct of indirect”, aldus Rafsanjani die werd aangehaald op de Iraanse radio. “Rabin is dood, hij is met gelijke munt terugbetaald”, kopte het officiële Iraanse persbureau IRNA. In Teheran werden bij verschillende moskeeën koekjes uitgedeeld om het goede nieuws van de dood van de dood van Rabin te vieren.

Ook in Libië werd de dood van Rabin met vreugde begroet. “Rabin was een racistische zionist met vuile handen, bezoedeld met Palestijns bloed”, aldus een Libische krant. In verschillende Libische steden gingen gisteren, nadat het nieuws bekend was geworden, inwoners de straat op om vreugdeschoten af te vuren. Volgens het moslim-fundamentalistische regime in Soedan is Rabin gestoreven zoals hij geleefd heeft, “als een man van geweld”.

De Syrische president, Hafez al-Assad, heeft tot nog toe niet officieel op de moord op Rabin geageerd. Syrië is betrokken bij hortend vredesoverleg met Israel. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen acht Assad de dood van de Israelische premier “tragisch” en veroordeelt hij de moordaanslag. Het officiële Syrische persbureau SANA meldde zaterdagavond de dood van Rabin in drie regels zonder verder commentaar daarop te leveren. Het persbureau maakte wel melding van de verklaring van de dader van de moordaanslag, Yigal Amir, dat hij geen spijt had van zijn daad en dat hij alleen had gehandeld. Vanmorgen schreef de regeringskrant Tishrin dat “Israel geen tijd moet verliezen”. Syrië is en blijft voor de vrede, aldus de krant, het hangt van Israel af of die vrede er inderdaad daadwerkelijk komt. (AP, AFP, Reuter)