NBM neemt Cementbouw toch over

ROTTERDAM, 6 NOV. NBM-Amstelland (bouw en handel in bouwmaterialen) zet de overname van handelsbedrijf Cementbouw door. Over de overname, enkele weken geleden al aangekondigd, was commotie ontstaan omdat het bestuur van Cementbouw voor verlies van zelfstandigheid vreesde.

NBM-Amstelland handhaaft de bestuursvoorzitter van Cementbouw, drs M. Thomassen, maar benoemt wel een directeur uit eigen kring naast hem, aldus een woordvoerder van NBM-Amstelland vanochtend. NBM-Amstelland brengt na de fusie zijn eigen handels- en toeleveringsdivisie onder bij Cementbouw, zo heeft het concern afgelopen weekeinde meegedeeld. Deze divisie heeft na de overname 1,5 miljard gulden omzet en 2600 medewerkers, terwijl NMB-Amstelland als geheel 3,5 miljard miljard omzet met 6600 mensen.

De huidige eigenaar van Cementbouw, de familie Van der Poll, krijgt een belang van ongeveer 10 procent in NBM-Amstelland. De woordvoerder van het concern bevestigde vanochtend dat NBM-Amstelland overweegt een nieuwe categorie aandelen uit te geven om de overname (ter waarde van 300 à 350 miljoen gulden) te betalen. Het gaat om zogeheten converteerbare preferente aandelen: aandelen met een vast dividend dat met voorrang wordt uitgekeerd, terwijl de effecten te zijner tijd kunnen worden omgezet in gewone aandelen.