NBM-Amstelland boekt koerswinst op stille beurs

AMSTERDAM, 6 NOV. Op een stille beurs speurden handelaren vanmorgen tevergeefs naar signalen waaruit een trend was op te maken. Bij lage omzetten had de AEX-index rond het middaguur 0,65 punt verloren op 455 punten.

AMSTERDAM In het weekend maakte NBM-Amstelland bekend dat de problemen tussen de bouwer en de beoogde overnamekandidaat Cementbouwbeheer uit de lucht zijn. Het bestuur van Cementbouw vreesde verlies van zelfstandigheid. Het bouwfonds won vanmorgen zestig cent op 22,30.

“Het is erg rustig, echt slappe handel”, aldus een beursmakelaar. Het slotrecord op Wall Street vrijdagavond kon niet inspireren. Ook de dollar was geen stimulerende factor, met een licht koersverlies. De obligatiemarkt was vast. Op de Londens beurs zakte de toonaangevende FT-SE index met 4,6 punt, ofwel 0,13 procent.

Bij de grote fondsen was KLM gewild. Het concern informeert vandaag analisten over de recentelijk gepubliceerde halfjaarcijfers. De koers ging vanmorgen met 1,20 omhoog tot 55,20.

KLM was daarmee het enige fonds dat echt in beweging kwam. De koers van het aandeel Randstad Holding ging weliswaar 1,40 omhoog tot 70, maar dat gebeurde bij een omzet van in totaal nog geen drieduizend stukken. Heineken verloor 1,30 in waarde op 276,90.

Onder de niet-hoofdfondsen sprong dagbladuitgever De Telegraaf eruit. Met een koerswinst van 4 gulden sprong het aandeel naar 235 gulden. Daarmee evenaart De Telegraaf ineens de hoogste koers van het jaar.

Op de Europese wisselmarkten is de dollar lager begonnen. In Amsterdam noteerde de munt rond het middaguur 1,5798, tegen een slotkoers van 1,5860 op vrijdag.

De relatief zwakke Europese munteenheden moesten enig terrein prijsgeven. Zo deed de Franse franc 32,380 gulden per honderd, tegen 32,425 vrijdag en de Italiaanse lire 0,9935 gulden per duizend tegen 0,9960 gulden. Het Britse pond sterling stond onveranderd op 2,5045.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was positief gestemd dank zij de fusieplannen tussen de in opspraak geraakte Daiwa Bank en Sumitomo Bank. Daarbij speelde ook de koerswinst, die in de loop van de handel weer verloren ging, van de dollar tegenover de yen een rol. De Japanse centrale bank bood nog wel de helpende hand door yens af te stoten en dollars op te kopen maar dat mocht niet baten. Winstnemingen op aandelen beperkten vervolgens de stijging van de Nikkei-index tot 8,17 punten, op een eindstand van 18.036,97. Er werden ongeveer 406 miljoen aandelen verhandeld tegen 398 miljoen afgelopen donderdag. Tokio was vrijdag wegens een nationale feestdag gesloten.