Moordenaar van Franse Vichy-chef Bousquet berecht

PARIJS, 6 NOV. De Fransman Christain Didier (51) moet vandaag voor de Franse rechtbank verschijnen voor de moord op de Nazi-collaborateur, René Bousquet. Didier heeft bekend dat hij in 1993 de destijds 84-jarige Bousquet heeft vermoord bij diens huis in Parijs, waar de vroegere politiechef van het Vichy-regime een teruggetrokken leven leidde. Didier, die heeft gezegd dat hij Bousquet vermoordde omdat hij dit verdiende, kan levenslange gevangenisstraf krijgen maar zijn advocaten hopen dat hij wordt vrijgesproken met het oog op de ophef die zijn gevangenneming teweeg zou brengen. Als politiechef was Bousquet in Frankrijk verantwoordelijk voor de arrestatie en de deportatie van duizenden joden. Didier, een schrijver uit de Vogezen, werd eerder veroordeeld voor een poging tot moord op de vroegere Gestapo-chef Klaus Barbie toen deze in de gevangenis zat. De moord op Bousquet kreeg een bijzondere politieke lading toen eind vorig jaar werd onthuld dat de toenmalige president, Mitterrand, jarenlang een vriendschap met Bousquet had onderhouden. Mitterrand omschreef Bousquet als een “verbazingwekkende” en “warme” man. (AFP)