Luchtvaartcuriosa

AMSTERDAM, 6 NOV. Achter in de zaal dreunt uit een cassetterecorder het monotone gebrom van de motoren van een Fokker Friendship. Er is niemand die zich aan de herrie stoort. “Iedereen houdt van dit kabaal”, zegt een omstander.

Dit weekeinde werd in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol voor de elfde keer de Nationale Luchtvaartbeurs gehouden. Honderden belangstellenden trokken twee dagen langs 120 tafels met curiosa uit de Nederlandse luchtvaart, van fietsvlaggetjes van Fokker tot koperen penningen die herinneren aan de vlucht van de 'Uiver' van Londen naar Melbourne in 1934.

In korte tijd is er in Nederland een ware handel onstaan in luchtvaartrelikwieën, vertelt organisator P. van de Noort van het Aviodome. Gebeurde het tien jaar geleden nog dat een filmblik met historische opnamen van de Douglas DC-2 'Uiver' bij het vuilnis van eigenaar verwisselde, tegenwoordig struinen duizenden luchtvaartenthousiasten rommelmarkten af op zoek naar porseleinen borden uit de 75-jarige geschiedenis van Fokker.

Nederland telt ongeveer dertigduizend luchtvaartenthousiasten, schat Van de Noort. Van hen zijn er ruim tweeduizend “fanatiek bezig”. Onder hen bevinden zich veel voormalige werknemers van Fokker, KLM en Schiphol. Chauvinistische gevoelens zijn het publiek dan ook niet vreemd. “Als Fokker zo moet worden verkwanseld aan de Duitsers, laat het dan maar kapot gaan”, meent M. Vlaar uit Hoorn.

De luchtvaartenthousiasten beginnen langzamerhand ongerust te worden over de toekomst van het tot nu toe geconserveerde luchtvaarterfgoed. “Mensen worden dagelijks geconfronteerd met de minder romantische uitstraling van de luchtvaart. Denk aan Fokker, de milieudiscussie rond de vijfde baan van Schiphol en de geluidoverlast”, aldus Van de Noort.

P. Overwater (22) is onlangs afgezwaaid bij de internationale luchtvaartschool in Lelystad. Op de beurs koopt hij voor ruim vijfhonderd gulden een KLM-affiche uit eind jaren veertig. Geld heeft hij er eigenlijk niet voor, maar dat moet binnenstromen wanneer hij achter de stuurknuppel gaat zitten.