Koersval op beurs Tel Aviv na moord Rabin, markten elders kalm

TEL AVIV/NEW YORK, 6 NOV. De moord op Rabin heeft gisteren geleid tot een koersval van aandelen op de effectenbeurs in Tel Aviv. De aanslag op de Iraëlische premier versterkt de onzekerheid over het vredesproces in het Midden-Oosten, maar analisten verwachten dat op korte termijn de gevolgen daarvan op financiële markten buiten Israël nauwelijks merkbaar zullen zijn.

De beurs in Tel Aviv opende gisteren een uur later dan normaal. Veel handelaren vonden dat het bestuur de beursvloer de hele dag gesloten had moeten houden. Bij een zeer lage omzet sloot de Misthanim-index van de honderd belangrijkste aandelen 6,32 punten lager op 183,87 punten, een verlies van ruim drie procent. “Het valt mee, ik verwachtte een koersval van minimaal vijf procent”, aldus een handelaar.

“De particuliere belegger is op het moment absoluut niet geïnteresseerd in de effectenbeurs”, verklaarde een collega de ingehouden reactie van de beurs. “De Iraëli's hebben afgewacht of buitenlandse partijen op grote schaal zouden verkopen”, zegt een handelaar van de Israëlische bank First International. “Dat is niet gebeurd. Daarom blijven ook binnenlandse partijen in de markt.”

De valutamarkten en effectenbeurzen in het Verre Oosten reageerden nauwelijks op de moord. Analisten verwachten op korte termijn een minimale reactie van financiële markten in de Verenigde Staten. Wall Street hecht meer belang aan de strijd over de begroting van de federale regering en een mogelijke renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, later deze maand.

“De moord zorgt wel voor onzekerheid over het vredesproces op langere termijn”, zegt Jim Placke, hoofd onderzoek van de afdeling Midden-Oosten bij Cambridge Energy Research Associates. “Investeringsbeslissingen zullen worden uitgesteld. Als de politieke omstandigheden verslechteren, zullen de financiële markten daarvan zeker gevolgen ondervinden.”

Analisten verwachten beperkte gevolgen voor de olieprijzen. “Als de aanslag was gepleegd door een Arabier of een Palestijn zou de reactie sterker zijn geweest”, veronderstelt Marc Chandler, analist van Deutsche Morgan Grenfell. “De markt hoeft nu niet te vrezen voor vergeldingsmaatregelen.” (Reuter)