'Kan nie kansj misjen tegen Ajax, hè'

AMSTERDAM, 6 NOV. In zijn koddige Nederlands vatte PSV-spits Ronaldo de topper tegen Ajax kort maar krachtig samen. “Kan nie kansj misjen tegen Ajax, hè.” “Het had bij de rust 4-1 moeten staan”, oordeelde ploeggenoot Marciano Vink. “Het was maar 1-1. Dus hebben we het niet goed gedaan.”

De PSV'ers beseften na afloop van de koude voetbalavond in Amsterdam dat ze hadden verzuimd Ajax zijn eerste thuisnederlaag sinds april 1994 toe te brengen. De Eindhovense verdedigers herinnerden aan de goede kansen die PSV in de eerste helft had gehad. “Het waren er toch zeker vier, vijf. Als je er daarvan twee inschopt, win je”, wist Stan Valckx. Aanvaller Luc Nilis sprak daarentegen over “de domme manier” waarop de defensie amper twee minuten na het PSV-doelpunt de gelijkmaker incasseerde.

Doelman Ronald Waterreus stond er in de 34ste minuut bij en keek ernaar toen de door Kanu ingekopte bal over de lijn stuitte. “Had ik moeten duiken dan?”, vroeg de PSV-keeper na afloop. “Dat was misschien leuk geweest voor de tv-beelden, maar ik had toch niet bij de bal gekund. Geef mij gerust de schuld maar, hoor. Dat vind ik prima. Iedereen mag denken wat hij wil. Maar voor mij was 'ie onhoudbaar, erewoord.”

Valckx nam het op voor zijn doelman. “Die bal kwam misschien een centimeter van de paal.” En Cocu: “Ik dacht dat 'ie naast zou gaan.” Valckx nam als een echte kerel de schuld van het tegendoelpunt op zich. “Ik was verantwoordelijk voor Kanu. Hij was met dat lange lijf van hem net iets eerder bij de bal.” De voorzet was van Overmars die een vrije trap voor zijn rekening nam. “Maar ik weet niet of het wel echt een vrije trap was”, vroeg Valckx zich af. Numan had Finidi van achteren aangevallen. De Nigeriaan wilde zelf de vrije trap snel nemen, maar kon dat niet omdat Jonk voor de bal ging staan. Toen kwam Overmars aangelopen, met alle gevolgen van dien.

Het zou allemaal niet zo belangrijk zijn geweest als PSV daarna gewoon weer had gescoord. De mogelijkheden waren er, zoals in de 40ste minuut. Nilis speelde Vink in het strafschopgebied aan, liep naar de andere kant door en kreeg de bal via een hakje terug. Het bracht de Belg in een riante schietpositie op amper tien meter van het Ajax-doel. Het schot van Nilis was echter onzuiver en niet hard genoeg zodat Van der Sar de bal kon stoppen. “Dat was onze beste kans, ja”, realiseerde 'voorbereider' Vink zich. “Luc maakt dergelijke ballen meestal wel. Alleen kreeg hij de bal nu ongelukkig tussen beide voeten in.” Nilis: “Ik kwam kracht tekort.”

Dus was uiteindelijk alleen Ronaldo doeltreffend voor PSV. De levensgevaarlijke Braziliaan kreeg in de 32ste minuut de bal aangespeeld van Linskens. Hij maakte zich met een snelle beweging los van zijn bewaker Reiziger en schoot met een geplaatste schuiver langs Van der Sar. “We hadden die voorsprong nooit meer uit handen mogen geven!”, sprak Vink gedecideerd. “We speelden in de eerste helft fantastisch voetbal.” En Valckx besefte: “Als we ooit in Amsterdam van Ajax hadden kunnen winnen, was het nu geweest.”

Toch heerste na afloop geen rouwstemming in kleedkamer 55 van het Olympisch Stadion. Was het overdreven bescheidenheid van de PSV'ers? Zelfs trainer Dick Advocaat bleek het met zijn opgeluchte collega Van Gaal eens te zijn dat 1-1 een juiste uitslag was. PSV was de eerste helft sterker en Ajax de tweede. Maar de mooie mogelijkheden die de Brabanders voor rust kregen, kregen de Amsterdammers erna zeker niet. Alleen bij een vrije trap van Frank de Boer moest Waterreus zich echt strekken. Valckx: “Nee, we zijn niet te bescheiden. Natuurlijk hadden we heel graag gewonnen. We zijn ook niet blij. Tevreden ja, maar niet blij. Een gelijkspel uit bij Ajax is niet slecht. De competitie is nog niet gespeeld. Misschien kunnen we nu heel langzaam de kloof gaan dichten.”

    • Hans Klippus