Judoka maakt succesvolle overstap naar middengewicht; Koningsklasse voor Huizinga

DEN BOSCH, 6 NOV. Mark Huizinga had jarenlang een haat-liefde verhouding met zijn gewicht. Aftrainen kostte de judoka telkens de grootste moeite, maar de successen die hij boekte in de klasse tot 78 kilogram waren het afzien waard. De liefde viel echter weg. Goede prestaties bleven het laatste jaar uit. Alleen de haat bleef.

Totdat Huizinga na het volledig mislukte wereldkampioenschap in Japan besloot een klasse hoger, tot 86 kilogram, uit te komen. Op het Nederlands kampioenschap in Den Bosch bleek zijn keuze de juiste. Huizinga veroverde zijn eerste titel bij de middengewichten, de koningsklasse in het judo.

Huizinga was blij eindelijk zijn ware klasse te hebben gevonden. De doorgaans bleke judoka, die wordt getraind door Chris de Korte, had gisteren zowaar een gezonde kleur op de wangen. “Ik voelde me de hele dag kiplekker, dat is nieuw voor me”, zei Huizinga. “Vroeger begon ik me pas op het einde van de dag, nadat ik weer flink had gegeten, lekker te voelen. Voor het eerst hoefde ik niet af te trainen, heerlijk. In de toekomst wil ik ongeveer 88 kilogram wegen. Twee kilo eraf halen voor een toernooi is geen probleem. In het verleden moest ik vaak zes of zeven kilo aftrainen.”

De judoka, technisch een van de beste in Nederland, had alles gezet op het WK in Japan. Daar wilde hij kwalificatie voor de Olympische Spelen in Atlanta afdwingen. Een plaats bij de beste acht was voldoende geweest. De keuze voor de klasse tot 78 kg maakte hij nadat hij uitvoerig medisch was getest. Het strijdplan van De Korte en Huizinga viel echter in duigen toen de judoka op uiterst schlemielige wijze werd uitgeschakeld.

Gelukkig voor het duo slaagde Europees kampioen Maarten Arens er op het WK ook niet in zich in de klasse tot 86 kg te plaatsen, zodat in die categorie de strijd open is. De strijd om een olympische ticket is lang en slopend en voert langs diverse toernooien. Als Huizinga in de klasse tot 78 kg was gebleven, had hij die race nooit kunnen volhouden. “Elke keer aftrainen kon Mark niet opbrengen”, aldus De Korte.

Het NK was zijn eerste en tevens laatste kans. Alleen de kampioen mag naar de belangrijkste toernooien. Het had niet veel gescheeld of Huizinga was helemaal niet aanwezig geweest op de titelstrijd. Twee en een halve week geleden belandde hij tijdens een onschuldige training op zijn schouder en raakte hij geblesseerd. “De pijn was vreselijk. Pas de afgelopen week kon ik weer voorzichtig trainen, daarvoor deed ik alleen aan fitness en fietsen. Vrijdag besloot ik toch maar mee te doen.”

Het geluk dat hij in het verleden vaak ontbeerde, was er gisteren wel. Van de vier judoka's die in de klasse tot 86 kg op Europees niveau actief zijn, troffen Maarten Arens, Roy Poels en Alex Smeets elkaar al in de voorrondes. Pas in de finale stuitte Huizinga op echte tegenstand. Hij won op beslissing van Smeets.

Ook Dennis van der Geest kwam voor het eerst uit in een voor hem nieuwe gewichtsklasse: de zwaargewichten (+95 kg). Het beviel hem uitstekend. In de finale versloeg hij Danny Ebbers in de laatste seconde met ippon. (ANP)