JOHN MAJOR EN DE PORK PIE FACTORY

Tony Blair, leider van de Labour Partij, beschuldigde tijdens een vijf minuten durend televisiepraatje John Major van het vertellen van 'pork pies' (leugens) over belasting, misdaad, werkloosheid, onderwijs en armoede.

The House of Commons was, aldus Blair, veranderd in een Pork Pie Factory en op de dienstauto van Major zou zich een nummerplaat met de tekst 'porky' bevinden. Door het toepassen van filmtrucages zagen de kijkers in deze uitzending van politieke partijen Major onder andere een plaquette van een pie onthullen. Al deze mededelingen werden bedacht door het reclamebureau BMP DDB Needham, dat deze zomer door de Labourpartij was ingehuurd. Sommige medewerkers van Blair vroegen zich wel ongerust af of de kijkers deze grappen wel zouden snappen en waarderen. De reacties van de kiezers zijn, zo blijkt, positief en men heeft nu zelfs een pork pie poster laten drukken. Overigens is het porkpie-idee niet nieuw. In 1991 beschuldigde Toryman Chris Pullen, nu gouverneur in Hong Kong, de Labourpartij van het vertellen van 'porkies'. Een recept voor een echte Engelse pork and apple pie 750 gram hamlappen 1 kilo goudreinetten

1 ui

750 gram aardappelen

250 gram zelfrijzend bakmeel

25 gram poedersuiker

3 deciliter vleesbouillon

1 ei

100 gram boter

scheutje melk

zout en peper

Snijd de hamlappen in dobbelstenen en de geschilde appels in stukjes. Snipper de gepelde ui. Kook intussen de geschilde aardappelen gaar en maak er puree van. Roer er eventueel een scheutje melk door. Meng het bakmeel door de in stukjes gesneden boter. Roer dit door de aardappelpuree en kneed er deeg van. Rol het deeg op een met bloembestoven oppervlak uit tot een dikte van ca. 3 centimeter. Leg in een diepe ronde vuurvaste schaal een laagje vlees, dat wordt bestrooid met zout en peper. Hierop komt een laagje appel dat wordt bestrooid met wat poedersuiker en alle gesnipperde ui. Op deze laag komt weer een laag vlees (met zout en peper), gevolgd door een appellaag (met wat poedersuiker). De laatste laag bestaat uit vlees. Giet de bouillon in de schaal. Dek de schaal af met het deeg en druk de randen goed aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Zet de schaal ongeveer anderhalf uur in een oven van 160 graden.

    • Anne Scheepmaker