Jabloko doet toch mee aan verkiezingen

MOSKOU, 6 NOV. De belangrijkste partij van de Russische hervormers, Jabloko, mag toch deelnemen aan de parlementsverkiezingen van december. Het Russische Hooggerechtshof heeft dat zaterdag besloten.

Jabloko, de partij van de radicale hervoringsgezinde econoom Grigori Javlinski, was aanvankelijk door de centrale kiescommissie uitgesloten op grond van formele fouten die zouden zijn gemaakt bij de registratie van de kandidaten. De beslissing veroorzaakte vorige week zondag grote opschudding in de Russische politiek. Jabloko is waarschijnlijk de enige partij die de parlementaire democratie voorstaat die kans heeft op succes bij de verkiezingen van december. De uitsluiting van Jabloko zou de kansen van de communisten en de nationalisten op een absolute meerderheid aanzienlijk vergroten.

Politici van diverse partijen veroordeelden vorige week het besluit Jabloko niet toe te laten. Oud-premier Jegor Gajdar, leider van een andere partij van hervormingsgezinde democraten, dreigde de verkiezingen zelfs te boycotten als Javlinski's partij niet alsnog zou worden toegelaten. Premier Tsjernomyrdin en president Jeltsin veroordeelden de maatregel eveneens. Jeltsin eiste vanaf zijn ziekbed opheldering over het besluit.

Javlinski juichte zaterdag de beslissing van het Hooggerechtshof toe. “Er is hoop voor de democratie in Rusland”, zo zei hij. Hij veroordeelde de centrale kiescommissie als “politiek bevooroordeeld”.

Vrijdag had het Hooggerechtshof de kiescommissie al in een andere beslissing ongelijk gegeven. De commissie had met Jabloko ook de partij van ex-vice-president Roetskoj, Derzjava, uitgesloten. Die maatregel werd door het Hooggerechtshof vrijdag ongedaan gemaakt en zaterdag werd Derzjava geregistreerd. (AP)