Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Het goede doel van Margreeth de Boer

Vorig jaar waren de kerstkaarten al in huis, dus zijn ze maar verstuurd. Maar dit jaar ziet het ministerie van milieu er vanaf, zei Margreeth de Boer gisteren in het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Een “perfecte gedachte”, noemde ze het initiatief van de jarige omroep om geen kerstkaarten te versturen, en het bespaarde geld aan een goed doel te schenken. Bedrijven zouden “een advertentie kunnen plaatsen”, vond ze. Haar eigen ministerie zou het bespaarde geld “aan het milieu besteden”.

Dat laatste nuanceerde een woordvoerder vanmorgen enigszins. Ook het ministerie van milieu gaat misschien een advertentie plaatsen, wat de besparing minder groot maakt. Verder kan een departement niet zomaar geld aan een goed doel geven. Het op kerstkaarten bespaarde kapitaal verdwijnt 'in de grote pot'. Wel wordt daaruit vervolgens weer milieubeleid gefinancierd.

Hetzelfde gebeurde vorig jaar op het ministerie van economische zaken. Het versturen van kerstkaarten, aldus een woordvoerder daar, “kost al gauw een halve ton”, en dat vond de nieuwe minister, Hans Wijers, te veel. Omdat op Wijers' departement de kerstkaarten nog niet in de kast lagen, is besloten er subiet mee op te houden. Aan het milieu, zegt de woordvoerder, “is daarbij eerlijk gezegd niet gedacht”.