Handel in illegale computerschijven kost fabrikanten miljoenen

HOOFDDORP, 6 NOV. Het aantal illegaal gemaakte en verkochte CD-ROM's (compact discs voor de computer) zal in Nederland zeer binnenkort oplopen tot 200.000. Vorig jaar waren dit er nog maar een paar duizend. De snelle toeneming van deze praktijken veroorzaakt omzetderving voor fabrikanten en de handel van vele tientallen miljoenen guldens.

Volgens H. Ranselaar, opsporingsmedewerker van Microsoft Nederland, loopt de misgelopen omzet per CD-ROM op tot honderd gulden, gezien de grote hoeveelheid programmatuur die in de schijfjes ligt opgeslagen. “Kopers van illegale schijven komen gemakkelijk in het bezit van een heleboel software, omdat er veel meer informatie op ligt opgeslagen dan op een normale compact disc”, aldus Ranselaar.

De misgelopen omzet ligt volgens Ranselaar alleen al voor software-producent Microsoft jaarlijks op 25 miljoen gulden. “Het wordt ook erger de laatste tijd. Het fenomeen doet zich vooral in Nederland en, in mindere mate, België voor. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de goede logistiek in deze landen en de grote thuismarkt”, aldus Ranselaar.

Producenten van CD-ROM's hebben de handen ineengeslagen om de oplichtingspraktijken te bestrijden. De Economische Controledienst werkt hieraan sinds een paar maanden mee.

Ranselaar: “Nederland is uitgegroeid tot het grootste illegale fabricage- en handelscentrum voor illegale CD-ROM's. De hier geproduceerde schijfjes vinden gretig aftrek in heel West-Europa.”

Het maken van illegale CD-ROM's is volgens Ranselaar heel simpel. “Je zet een serie bestaande programma's op een tape, gaat ermee naar een fabrikant en die maakt de cd's. De illegale handelaren proppen de cd's voor een waarde van 20.000 gulden vol met bestaande programma's, waar auteursrechten op zitten. Vervolgens worden de schijfjes voor ongeveer 45 gulden verkocht.”

Daders zijn in sommige gevallen studenten, die er een goede boterham aan verdienen. “Als ze worden betrapt, bieden we vaak een schikking aan. Als die wordt geweigerd, hebben ze een probleem. Dan starten we een civiel-rechtelijke procedure en de boete kan dan zeer hoog oplopen. In de meeste gevallen wordt maar al te graag geschikt. Soms draaien ouders daarvoor op.”

(ANP)