Gratsjov: Rus nummer twee in vredesmacht

MOSKOU, 6 NOV. Rusland kan deelnemen aan de vredesmacht die in Bosnië gaat toezien op de naleving van een vredesakkoord als de opperbevelhebber van die strijdmacht - generaal George Joulwan, opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa - een Russische plaatsvervanger krijgt. Die Russische plaatsvervanger zou het bevel over de Russische eenheden moeten voeren.

Dat heeft de Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, gisteren in Moskou gezegd. Het voorstel kan volgens hem de impasse doorbreken die tussen Rusland en de NAVO is ontstaan over een Russische deelname aan de internationale vredesmacht voor Bosnië. Rusland, aldus Gratsjov, kan “geen verdere concessies doen”. “Als de Verenigde Staten ons initiatief afwijzen en niet zelf met iets aanvaardbaars komen zal de kwestie van de Russische deelname aan de vredesoperatie zelf ter discussie worden gesteld”, aldus Gratsjov. Hij beval luitenant-kolonel Leonti Sjevtsov aan als plaatsvervangend opperbevelhebber van de vredesmacht.

De kwestie van de Russische deelname aan de door de NAVO gedomineerde toekomstige vredesmacht in Bosnië is al weken onderwerp van gesprek tussen Rusland en de NAVO. Rusland zegt graag aan de vredesmacht te willen deelnemen, maar het wil zijn troepen niet onder NAVO-bevel plaatsen. De Amerikanen staan echter op een ongedeeld NAVO-opperbevel van de vredesmacht.

Eerder kwamen Gratsjov en zijn Amerikaanse ambtgenoot, Perry, de vorming overeen van een gezamenlijke logistieke eenheid die de vredesmacht moet bijstaan op het gebied van transport en communicatie.

In Sarajevo is gezegd dat Bosnië na een vredesakkoord wordt verdeeld in drie militaire zones, een Amerikaanse, een Britse en een Franse. (AP)