Foto

Foto: ALPHEN AAN DEN RIJN - Een langzaam verschuivende afvalberg op het terrein van een recycling-bedrijf in het industriegebied De Schans in Alphen aan den Rijn heeft het afgelopen weekeinde een “raar natuurverschijnsel” veroorzaakt, aldus een woordvoerder van de plaatselijke politie. Door de ondergrondse opwaartse druk die de verschuivende afvalberg teweeg bracht, kwam de ernaast gelegen sloot meters omhoog, zoals links op de foto te zien is. Het gaat om een vijf meter brede en twee meter diepe sloot die over een lengte van honderd meter, vier meter omhoog is gekomen. Daarbij werd water en bagger uitgestort over de omliggende volkstuintjes. Het geheel gaf de directe omgeving een heel ander en merkwaardig aangezicht, aldus de politiewoordvoerder. Nadelige gevolgen voor het milieu en de waterstand in de polder heeft het fenomeen niet, zo zegt het haastig opgetrommelde Hoogheemraadschap Rijnland. Door de langzaam verlopende en nog steeds voortdurende verschuiving is een natuurlijke damwand ontstaan. Vandaag worden herstelwerkzaamheden begonnen.(Foto Bas Czerwinski)