Duel Kok-Van Gaal voorlopig onbeslist

Begin oktober werd in Boedapest de voetbalwedstrijd Ferencvaros-Ajax gespeeld. Een aantal Hongaarse supporters bootste apen na zodra één van de donkergekleurde Ajacieden aan de bal was. Van Gaal was daarover na afloop zeer boos en had het liefst met zijn elftal de wedstrijd voortijdig verlaten. Een week later wilde het toeval dat de premier van Hongarije, Gyukla Horn, een officieel bezoek aan Nederland bracht. Uit het verslag daarover in De Telegraaf maakte het Tweede Kamerlid Paul Rosenmöller (Groen Links) op dat Horn de verontwaardiging van de Ajax-coach maar overdreven vond, omdat “psychologische oorlogvoering nu eenmaal bij voetbal hoort”. Volgens hetzelfde verslag was Kok op de bewuste persconferentie zijn Hongaarse ambtgenoot zelfs te hulp geschoten. “Hoe harder Ajax wordt aangepakt, hoe beter ze gaan voetballen”, had de Nederlandse premier opgemerkt.

De technisch directeur van Ajax maakte zich opnieuw kwaad. Hij schreef in zijn column in Het Nieuws van de Dag quasi-serieus: “Ik denk dat ik inderdaad aan een verkiezingscampagne 'Louis van Gaal for president' kan beginnen, als ik hoor hoe onze huidige minister-president reageerde op het verhaal van zijn Hongaarse collega”.

Rosenmöller doopte zijn pen in verontwaardiging en stelde zes vragen aan Kok. De premier heeft van de beantwoording serieus werk gemaakt. Hij stuurde Rosenmöller eind vorige week het letterlijke transcript van de op de band opgenomen persconferentie. Daaruit blijkt dat Kok eerst uitgebreid heeft verwezen naar soortgelijk wangedrag van Nederlandse voetbalsupporters. “Zowel binnen de landgrenzen als over de landgrenzen heen moeten uitingen van discriminatie krachtig worden weersproken”, zei de premier vervolgens op de persconferentie. Om het onfatsoen van sommige voetbalsupporters vervolgens “binnen de proporties” te houden: dat is nog geen reden voor een “uitvergroot conflict tussen landen”.

In zijn antwoorden laat Kok Rosenmöller ten slotte weten: “Ik heb mij zorgvuldig uitgedrukt en ik zal dat ook in de komende tijd blijven doen”. En dat is geen apekool.

    • John Kroon