Deense kandidaat voert in VS extra gesprek Navo-baan

WASHINGTON/BRUSSEL, 6 NOV. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft zaterdag onverwachts een extra gesprek gevoerd met de voormalige Deense minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen, die in Washington was om zich voor te stellen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Ook oud-premier Lubbers is kandidaat voor die post.

Vrijdag had Ellemann-Jensen, net als Lubbers een dag eerder, gesprekken over zijn kandidatuur gevoerd met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Christopher, veiligheidsadviseur Anthony Lake en de onderminister van defensie John White. De laatste verving Perry, die een bezoek aan Japan bracht. Vrijdagmiddag zei Ellemann-Jensen dat hij nog dezelfde avond naar Denemarken zou terugkeren. Maar vlak voor zijn vertrek bereikte hem nog een telefoontje van Perry, die hem vanuit zijn vliegtuig op de terugweg naar de VS verzocht nog een dag te blijven, opdat zij elkaar zouden kunnen spreken. Zaterdag had de ontmoeting, die anderhalf uur duurde, plaats op het Pentagon.

[Volgens het Deense dagblad Politiken hebben de Amerikanen inmiddels gekozen voor de Deense kandidaat. De krant schrijft dit toe aan niet met name genoemde Deense en Amerikaanse bronnen.]

Niet bekend

Bij andere NAVO-delegaties in Brussel bestaat de indruk dat, ondanks de extra ontmoeting van Ellemann-Jensen in Washington, de zaken voor Ruud Lubbers beklonken zijn. De bal ligt nu in het kamp van de NAVO-ambassadeurs, die waarschijnlijk morgenmiddag bijeenkomen om te zien of er consensus is bereikt over één kandidaat.

De Amerikaanse regering was gepikeerd door de eenzijdige steunbetuigingen van Frankrijk, Duitsland en Engeland aan ex-premier Lubbers als nieuwe NAVO-topman, voordat er overleg met de VS was geweest. Om te laten blijken dat Washington als leider van de NAVO zich niet voor een fait accompli laat stellen door de Europese bondgenoten, nodigde de Amerikaanse regering beide kandidaten uit voor “sollicicatiegesprekken”, zoals een woordvoerder van het Witte Huis het uitdrukte.