Dader van aanslag: geen berouw, God gaf de opdracht

De joodse extremist Yigal Amir, die zaterdagavond de Israelische premier, Yitzhak Rabin, doodschoot, heeft geen berouw over zijn daad. “God heeft me de opdracht gegeven. Ik wilde het al eerder doen maar het lukte me niet omdat de veiligheidsmaatregelen te goed waren”, zo vertelde hij de Israelische politie, aldus radio Israel. “Dit keer is het me gelukt.”

De eerste moordaanslag zou gepland zijn voor 22 januari van dit jaar. Rabin zegde toen op het allerlaatste moment een bezoek aan het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust in Jeruzalem af, waardoor Amirs plan geen doorgang kon vinden. Enkele weken geleden, toen de Israelische premier een kruising van snelwegen opende, zou hij een nieuwe aanslag hebben beraamd.

De 27-jarige Yigal Amir studeert rechten en informatica aan de Bar Ilan-Universiteit bij Tel Aviv. Volgens studenten van die universiteit, die uit protest tegen de moord twee dagen in staking is gegaan, onderhield hij nauwe banden met de joods-extremistische Eyal-groep, een afsplitsing van de inmiddels verboden Kach-beweging van rabbi Meir Kahane. De leider van de Eyal-groep, Avishaï Ravid, ontkent dat Yigal Amir lid is van zijn groep, maar geeft wel toe hem te kennen. Volgens medestudenten was Yigal Amir een kalme, normale jongen.

Buren van de familie Amir in Herzliya, ten noorden van Jeruzalem, waren geschokt toen ze het nieuws van de moord hoorden. “Het is een familie met acht kinderen, gelovig, maar zeer tolerant. Je kunt niet van extremisme spreken. Het gezin was een hoeksteen voor de opvoeding van de hele buurt”, aldus één van de buren. Maar in de kamer van Yigal vond de politie een boek waarin Baruch Goldstein, de kolonist die vorig jaar 29 Palestijnen vermoordde in een moskee bij Hebron, werd geprezen. Op zijn boekenplank stond ook 'De dag van de jakhals', de roman van Frederick Forsyth over een moordaanslag op de Franse president De Gaulle. Vanmorgen maakte de advocaat van Yigal bekend dat ook diens broer Hagai is gearresteerd. Yigal heeft vanaf het begin gezegd dat hij zonder hulp van anderen de aanslag heeft voorbereid en uitgevoerd.

In juli kwam Yigal Amir al even eerder in het nieuws. Hij raakte toen geheel overstuur toen de Israelische politie een kamp van joodse kolonisten op een heuvel op de Westelijke Jordaanoever ontruimde. “De meeste mensen waren toen kalm, maar Amirs gedrag was extreem”, aldus een cameraman van het persbureau Reuter. “Hij schreeuwde toen naar ons: Waarom filmen jullie dit? Waarom dansen mensen zoals jullie op bloed?” (AP, AFP, Reuter)