Congres tegen doping

Acht jaar na haar overlijden is de doodsoorzaak van de Duitse atlete Birgit Dressel nog steeds niet opgehelderd. De zevenkampster overleed op 10 april 1987 plotseling doordat het immuunsysteem in haar lichaam ophield te werken. Het 'geval Dressel' was dit weekeinde een van de onderwerpen van gesprek bij een wetenschappelijk congres over doping aan de sporthogeschool in Keulen. Het werd gehouden ter nagedachtenis aan de dit jaar overleden dopingjager Manfred Donike.

Professor Werner Franke, een bekend auteur over doping-misbruik in de DDR, beschuldigde zijn collega Armin Klümper uit Freiburg ervan Dressel op een blanco recept het anabolicum Stromba te hebben voorgeschreven. Een maand geleden werd de dood van Dressel nog eens onderzocht door de openbare aanklager. Bij het verhoor zou Thomas Kohlbacher, de trainer en levensgezel van Dressel, verklaard hebben dat de atlete sedert begin 1986 een anabolicum met de naam Stromba met tussenpozen van enkele weken heeft gebruikt.

Dressel kreeg enkele dagen voor haar dood pijnstillers toegediend zonder dat de behandelende artsen op de hoogte waren van haar medische voorgeschiedenis. Het afweersysteem van de atlete werkte uiteindelijk niet meer. Enkele dagen later overleed de kerngezonde zevenkampster.

Destijds werd afgezien van een onderzoek omdat geen causaal verband kon worden aangetoond tussen het verstrekken van Stromba en het overlijden van Dressel. Franke liet in Keulen documenten zien uit de archieven van de Stasi, de geheime dienst van de voormalige DDR. Daaruit bleek opnieuw hoe gewetenloos Oost-Duitsland met zijn sporters omging.

Volgens Franke staat het vast dat in Duitsland ook nu nog op grote schaal met EPO (erythropoietin) en creatine wordt gewerkt. Uitermate populair, zeiden de artsen, is het menselijk groeihormoon (HGH). Dit wordt gewonnen uit de hypofyse (hersenaanhangsel) van overledenen en relatief goedkoop geïmporteerd uit landen van de voormalige Sovjet-Unie.

In de Verenigde Staten kan het Amerikaanse Olympische Comité uit gebrek aan financiën geen onaangekondigde dopingcontroles uitvoeren. Dat gebeurt pas weer komend jaar ná de Olympische Spelen in Atlanta. De voorzitter van de Duitse atletiekbond noemt dat “een slag in het gezicht van alle atleten die tegen het gebruik van dope en voor gelijkheid van kansen voor iedereen zijn.” (SID)