Bomen werpen een schaduw

Het hockeyterrein van Klein Zwitserland, gelegen in de Haagse duinen, behoort tot de mooiste sportlocaties in Nederland. Vroeger beschikte HCKZ over prachtige grasvelden tussen de bomen, tegenwoordig liggen er twee kunstgrasvelden.

Een belangrijk voordeel van de kunstmatten is het geringe aantal afgelastingen. Toch heeft Klein Zwitserland af en toe nog een probleem. Enkele zeer volwassen dennebomen werpen een schaduw over het hoofdveld. Het was de reden dat gisteren de thuiswedstrijd tegen Victoria moest worden afgelast. Waar de zon niet kon komen, waren de kunstvezels bevroren. Spelen zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Op het waterveld ontstond eerst rijpvorming en later een bevroren bovenlaag. Volgens wedstrijdcommissaris B. van Dijk is sprake van “een probleemhoek”.

Het komt voor de buitenwereld een beetje onwaarschijnlijk over, een kunstgrasveld dat onbespeelbaar is.

Tegen ijs en sneeuw kunnen we weinig beginnen. In de acht jaar tijd dat ik in het bestuur zit, is het twee keer gebeurd dat we een wedstrijd moesten afgelasten. De andere keer stond het veld blank door de stromende regen. Op een grasveld gebeurde dat vroeger wel zes keer per jaar.

Klein Zwitserland beschikt ook over een met zand ingestrooid kunstgrasveld dat geen hinder ondervindt van ijzel of sneeuw. Waarom heeft u de wedstrijd niet verschoven?

Dat zou ik wel willen, maar dan hadden andere wedstrijden geen doorgang kunnen vinden. Bovendien dacht ik dat een hoofdklasse-wedstrijd niet meer op een zandveld mag worden gespeeld. Dat heeft te maken met reclameborden en televisierechten.

Hoe reageerden de spelers en de scheidsrechters?

Een scheidsrechter kwam uit de buurt van Eindhoven, die heeft een lange reis voor niets gemaakt. En de spelers zullen het ook niet leuk hebben gevonden. Maar wat denkt u van mij? Ik heb elk weekeinde een planning van zestig wedstrijden, exclusief de mini's. Dat vergt een hele organisatie om die duels opnieuw vast te stellen.

Heeft het bestuur ooit overwogen de bewuste dennebomen te kappen?

Aangezien de bomen achter de omheining staan kunnen we weinig beginnen. Ik geloof dat het terrein achter de hekken bij het gebied van de duinwaterleiding hoort.