Bergkamp toont vorm tegen Manchester met doelpunt

ROTTERDAM, 6 NOV. Bondscoach Guus Hiddink was in Londen zeer lovend over Dennis Bergkamp, die Arsenal zaterdag zijn eerste zege op Manchester United bezorgde sinds vijf jaar. De Nederlander was de uitblinker op Highbury. “Hij was gretig, zoekend naar de gaten in de verdediging. Zo wil iedereen hem graag zien spelen”, zei Hiddink over Bergkamp. “Ik hoop dat ik het volgende week tegen Noorwegen ook kan laten zien”, reageerde de speler zelf.

In de veertiende minuut maakte de oud-Ajacied het winnende doelpunt. Platt, die zijn rentree vierde na zijn knie-operatie, gaf een pass op Bergkamp die met bewaker Irvin richting doel sprintte. De Ier kreeg de bal voor zijn voeten, maar een poging de bal weg te werken mislukte zodat Bergkamp de gelegenheid had doelman Schmeichel beheerst te passeren. In de rest van de wedstrijd had zowel Arsenal als Manchester United, met een sterke Cantona, nog verscheidene kansen. Tot doelpunten leidde dat niet.

Arsenal is door de zwaarbevochten 1-0 opgeklommen naar de derde plaats. De achterstand op Newcastle United bedraagt zeven punten. De ploeg van manager Keegan won met het nodige geluk van Liverpool. Lang leek het de topper in 1-1 te eindigen - doelpunten van de Engelse topscorer Ferdinand en routinier Rush - zou worden. Totdat Liverpool-keeper James één minuut voor tijd een schot van Lee niet goed verwerkte en Watson uit de rebound Newcastle drie punten bezorgde. “We mogen niet klagen”, erkende Keegan na de zege op zijn oude club. De trotse koploper Newcastle United was 69 jaar geleden voor het laatst kampioen van Engeland.

Ondanks de twee topduels ging zaterdag in het Engelse voetbal ook veel aandacht uit naar de verrichtingen van Middlesborough. Bij die provincieclub debuteerde Juninho. De Braziliaan werd onlangs voor twaalf miljoen gulden van Sao Paolo overgenomen. Bij zijn debuut stond heel Middlesborough op zijn kop. Duizenden fans droegen een shirt met zijn rugnummer 25. Een helikopter liet een levensgroot tenue op het veld zakken. Buiten het al weken uitverkochte Riverside-stadion werden speciale Juninho Burgers verkocht en binnen speelde een dertigkoppige sambaband. En dat allemaal voor een tengere 22-jarige jongen.

Juninho stelde niet teleur. Na elf minuten gaf hij een subtiele pass op de Noorse spits Fjortoft, die de solo van de Braziliaan doeltreffend afrondde. Het publiek raakte buiten zinnen. Het was de beste actie van Juninho, die een maand niet had gespeeld. Tegenstander Leeds United maakte zelfs nog gelijk, maar ook dat kon de pret niet drukken. De toeschouwers beloonden hun nieuwe ster bij zijn vervanging na 78 minuten met een staande ovatie. “Ik heb genoeg van hem gezien om te beoordelen dat we veel plezier van hem gaan beleven. Hij heeft het in zich om de beste speler ter wereld te worden”, zei Middlesborough-manager Bryan Robson. Ook Juninho zelf was tevreden. “Dit is een goed resultaat, want Leeds is een sterke ploeg.”

Middlesborough hoopt met Juninho voor het eerst in de geschiedenis van de club Europees voetbal te halen. Het staat nu zevende op de ranglijst. Zorgen maken de fans zich alleen over de mogelijkheid dat de promovendus hem in februari en maart voor zes weken moet missen als hij wordt geselecteerd voor het olympisch team, dat een kwalificatietoernooi voor Atlanta moet spelen.

Titelhouder Blackburn Rovers verloor gisteren voor de zesde keer in deze competitie. Everton, donderdag door Feyenoord uitgeschakeld in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars, won met 1-0 door een treffer van Stuart. Blackburn is afgezakt naar de elfde plaats.