Beatrix naar begrafenis

DEN HAAG, 6 OKT. Koningin Beatrix heeft geschokt gereageerd op de moord op de Israelische premier Rabin. Dat zei minister-president Kok vandaag voordat hij met minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) en de koningin vertrok voor de begrafenis van Rabin.

Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd naar de begrafenis van een premier gaat. Het geeft volgens minister Van Mierlo aan dat “we met zijn allen aan de kant van het vredesproces gaan staan”.

Premier Kok noemde het een groot persoonlijk en politiek drama dat de moord heeft plaatsgegrepen in de huidige fase van het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij bestempelde de aanslag als een laffe moord, “die te gruwelijk is voor woorden”.

Van Mierlo prees Rabin om zijn persoonlijke moed en volharding bij de pogingen om vrede in het Midden-Oosten tot stand te brengen. De bewindsman heeft “de diepste hoop dat de moord haar doel niet zal bereiken en dat de krachten van de vrede in staat zullen zijn het vredesproces voort te zetten en tot een goed einde te brengen. Op die manier zou aan Rabin de grootste eer worden bewezen”, aldus de bewindsman.

De grote partijen in de Tweede Kamer hebben met ontzetting van de moordaanslag kennis genomen. PVDA, CDA, VVD en D66 hopen dat de gewelddadige dood van Rabin het vredesproces in het Midden-Oosten niet zal stoppen. Fractievoorzitter Wallage (PVDA) twijfelt er niet aan dat met Shimon Peres het vredesproces door zal gaan, “hoewel hij samen met Rabin een buitengewoon effectieve combinatie vormde”. Wallage ervaart de moord op Rabin als de dood van een familielid. CDA-fractieleider Heerma sprak van “een dramatische en traumatische gebeurtenis voor het joodse volk”.