Andreotti voor rechter wegens moord journalist

ROME, 6 NOV. De Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti moet terecht staan wegens medeplichtigheid aan de mafiamoord op een journalist, in 1979. Dit proces zal parallel lopen aan de al begonnen rechtszaak in Palermo tegen Andreotti wegens lidmaatschap van de mafia.

Volgens spijtoptanten van de mafia is de journalist Mino Pecorelli vermoord als een gunst van de mafia aan Andreotti. Pecorelli, die een eigen blaadje uitgaf vol politieke onthullingen, stond op het punt belastende informatie over Andreotti te publiceren. Deze informatie zou zijn gebaseerd op geheim gebleven verklaringen van de voormalige christen-democratische leider Aldo Moro toen deze gevangen werd gehouden door de Rode Brigades. Moro is in 1978 vermoord toen het toenmalige kabinet, met Andreotti als premier, weigerde te onderhandelen met de linkse terroristen.

De zaak-Pecorelli wordt onderzocht door de justitie in Perugia. Daar moet op 2 februari het proces beginnen tegen Andreotti en de andere verdachten in deze moordzaak. Onder hen zijn oud-minister Claudio Vitalone, een vertrouweling van Andreotti, vooral voor juridische zaken; Michelangelo La Barbera, de man die Pecorelli daadwerkelijk heeft doodgeschoten; en de mafiabazen Gaetano Badalamenti en Pippo Calò.

“Ik beschouw deze hele geschiedenis als hallucinerend,” zei de 76-jarige Andreotti gisteren. “Dat ik moet antwoorden op de beschuldiging dat ik een mafioso ben, heeft me al van mijn stuk gebracht. Nu men de hypothese lanceert dat ik de opdrachtgever ben van een moord of dat iemand anders dat heeft gedaan om mij een plezier te doen, betekent dat we ons in een samenleving bevinden waarvan ik het gevoel heb dat ik er niet meer bij hoor.”

Het besluit zaterdagavond laat van een rechter in Perugia om Andreotti voor de rechtbank te dagen, is een opsteker voor de openbare aanklagers in Sicilië die Andreotti willen laten veroordelen wegens lidmaatschap van de mafia. Het proces in Palermo is nog steeds in een beginfase, met voornamelijk technische schermutselingen. Het parket van Palermo weet zich nu gesteund door het feit dat andere magistraten de verklaringen van spijtoptanten van de mafia tegen Andreotti ook geloofwaardig achten. De kern van Andreotti's verdediging is dat deze spijtoptanten onbetrouwbare moordenaars en makkelijk te beïnvloeden getuigen zijn.

De belangrijkste beschuldiging tegen Andreotti komt van Tommaso Buscetta. Deze heeft verteld van mafiabaas Gaetano Badalamenti te hebben gehoord dat Pecorelli was vermoord om Andreotti een gunst te bewijzen. Badalamenti, die gevangen wordt gehouden in de Verenigde Staten, heeft ontkend met Buscetta hierover te hebben gesproken. Buscetta werkt al sinds 1984 samen met de justitie, maar hij is pas over de banden tussen mafia en politiek gaan praten in 1993, uit angst voor gek te worden versleten.

    • Marc Leijendekker