Volleybalsters beginnen met nederlaag tegen China

TOKIO, 4 NOV. Het Nederlands vrouwen-volleybalteam is de World Cup in Tokio begonnen met een nederlaag tegen China. De vrouwen, die onlangs in Arnhem Europees kampioen werden, leden een kansloze nederlaag. De setstanden waren 15-7, 16-14 en 16-14. Het evenement is de eerste schiftingsronde voor de Olympische Spelen van Atlanta. Drie van de twaalf deelnemende ploegen plaatsen zich.

Bondscoach Bert Goedkoop sprak na afloop over een verschil tussen Europese en Aziatische tegenstandsters. “Als je in Europa als aanvalster het blok passeert, zeker als dat een beetje hard gebeurt, dan scoor je. Tegen Aziatische ploegen krijg je de punten niet cadeau, daar moet je hard voor vechten.”

Het Aziatische spel is oogstrelender dan het antieke hoge en harde aanvalsspel dat Kroatië en Rusland onlangs bij de Europese titelstrijd in Arnhem demonsteerden. Het spel van die ploegen kon Nederland snel ontcijferen. Voor China is een andere code nodig. Volgens Goedkoop is dat nog een kwestie van tijd: “Aan het net hebben we meer kracht. Uiteindelijk moet dat de doorslag geven.”

Wie China partij wil geven, moet geduldig op de kansen wachten. De Aziatische speelsters pareren nu eenmaal veel aanvallen. Niet met een dodelijk blok, want daarin troefde Nederland de tegenstander af met zestien tegen negen. Maar wel door een blokkering die de bal afremt of door het zeer beweeglijke Chinese achterveld. Goedkoop: “Je moet veel geduldiger spelen en dat is een hele mentale aanpassing.”