Veel fraudes faillissementen niet achterhaald

DEN HAAG, 4 NOV. In Nederland worden veel fraudes met faillissementen met de mantel der liefde bedekt. Vorig jaar waren er 6.600 faillissementen, maar de Economische Controle Dienst kreeg slechts 135 meldingen van fraude binnen. Volgens ervaringsgegevens moet in 1994 ongeveer 2000 keer fraude zijn gepleegd.

Dit blijkt vrijdag uit het jaarverslag 1994 van de Economische Controle Dienst (ECD). Niet alle negentien arrondissementen binnen het Openbaar Ministerie zijn even actief op het gebied van faillissementsfraude. Drie arrondissementen deden er zelfs niets of nauwelijks iets aan wegens gebrek aan capaciteit. De fraudeurs hadden in deze arrondissementen (Groningen, Amsterdam en Utrecht) min of meer vrij spel, terwijl ze die elders stevig aangepakken. Door een plan van aanpak van het ministerie van justitie worden momenteel ook in Groningen, Amsterdam en Utrecht weer fraudezaken aangepakt.

Het gaat bij deze zaken onder meer om het onttrekken van geld en/of goederen aan de boedel, het bevoordelen van schuldeisers en het gedeeltelijk verduisteren van de administratie. Volgens de ECD gaat het vaak om zeer aanzienlijke bedragen.

Uit het jaarverslag blijkt dat er veel minder grote partijen merkvervalste goederen zijn onderschept. Criminelen zijn er volgens de ECD achter gekomen dat er een hoge pakkans is. Daarom worden de bewuste goederen Nederland ingevoerd zonder dat ze zijn voorzien van de beschermde merknaam. De labels of onderdelen met de beschermde naam worden los ingevoerd en later op deze goederen bevestigd.

De Nederlandse bedrijven lijken zich in grote lijnen goed te houden aan de sanctiemaatregelen tegen landen als Servië/Montenegro, Libië, Irak en Angola. Ook in de uitvoer van strategische goederen (chemisch, militair en rakettechnologie) hebben weinig onregelmatigheden plaats. (ANP)