Uniek gelegen?

Ach, tis een oud huis, hè?'' Hoe vaak zullen makelaars deze dooddoener op een dag niet gebruiken? En vooral waar? Persoonlijk gokken wij op de zolder: daar zijn de meeste huiseigenaren opgehouden met schilderen en aftimmeren en tonen de gele vochtplekken, de verkruimelde hanebalken, de gammele ventilatiekanalen en de lekkende kilgoten zich in volle glorie. Een goede tweede is vermoedelijk de kelder: daar waar het grondwater optrekt, de vochtplekken niet zijn weg te schilderen en de muffe lucht rauw opgesnoven kan worden.

Deze week vraagt Zaterdags Peil om uw makelaars-ervaringen. Wat heeft u meegemaakt met deze meestal representatief geklede dames en heren, voorzien van zaklamp (voor op zolder), schroevedraaier (om in de kozijnen te prikken) en vochtmeter (voor de muren)? Hebben ze u behoed voor de aanschaf van een krot? Of u er juist een in de maag weten te splitsen? Of hebben ze uw krot juist reuze voordelig van de hand weten te doen? En bij het rondleiden: kon u de mededeling 'veel originele details en oorspronkelijke plafonds' op waarde schatten? Bent u wel eens op een 'rustig gelegen villa' afgegaan die in werkelijkheid een bescheiden tussenwoning was, met om de hoek een drukke doorgaande weg? Persoonlijk gingen wij ooit met makelaarsfoto in de hand op zoek naar een kennelijk vrij gelegen woning, die in werkelijkheid midden in een nieuwbouwwijk lag vlak naast een hoogspanningsmast. Die had de makelaar maar uit zijn foldertje laten wegretoucheren.

En hoe zat het met onderhandelen? Werd u als koper genadeloos uitgespeeld tegen andere belangstellenden: “Er komen vandaag nog twaalf kijkers en er is al een bieding”? Of werd voor u als eigenaar zonder pardon het hoogste koopbedrag uit de markt gehaald? Schrijf ons, mits beknopt, over rotte vloeren, misgelopen opties, ingetrokken vraagprijzen en lekkend sanitair. Ook horen wij graag makelaars-eufemismen: “Het huis heeft zich iets gezet”, als het volkomen verzakt is. En: “Matig onderhoud binnen”, als de balken veren, de muren golven en de deuren klemmen. Geplaatste brieven worden beloond met een boekebon. Zaterdags Peil: vrij uitzicht rondom, tuin op het zuiden en kosten koper.

Zaterdags Peil, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of direct via e-mail aan zpeil@nrc.nl