Tientallen doden door orkaan Filippijnen

MANILA, 4 NOV. Tientallen mensen, mogelijk meer dan honderd, zijn gisteren om het leven gekomen toen een ongekend zware orkaan, Angela genaamd, over de Filippijnen trok. Er zijn nog veel vermisten.

Tienduizenden mensen raakten dakloos; de materiële schade is enorm. De orkaan, die snelheden van 250 kilometer per uur bereikte, blies huizen omver, rukte bomen uit de grond en vernietigde veel gewassen. “Dit is de hevigste storm die ons ooit heeft getroffen”, zei de gouverneur van de provincie Catanduanes. In 1987 maakte de orkaan Nina op de Filippijnen meer dan duizend slachtoffers.

In de hoofdstad Manila viel de stroom uit toen Angela langstrok. Op het eiland Luzon, waar Manila ligt en de belangrijkste industriële en handelscentra van het land zijn gevestigd, kwamen 21 miljoen mensen zonder stroom te zitten. De schade wordt voorlopig geschat op 3,5 miljard dollar, inclusief de catastrofale verwoesting van landerijen. De Filipijnen tellen ruim zestig miljoen inwoners, ruim de helft woont op Luzon. Het leger is begonnen met hulpverlening en reparaties, waaronder het herstellen van bruggen en wegen die door watermassa's zijn weggeslagen.

De orkaan manifesteerde zich over een breedte van circa 1000 kilometer. De meeste slachtoffers vielen tot nu toe in het oosten van de Filippijnse archipel, waar Angela donderdagavond windsnelheden van 270 kilometer per uur bereikte. (Reuter, AFP)