TAGLIATELLE CON SALSA DI NOCI

Koude notensaus over gloeiendhete groene tagliatelle is een interessante combinatie uit de Noorditaliaanse keuken. De saus is met behulp van een food processor in een wip gemaakt en kan daarna uren wachten tot gebruik. Wie geen food processor bezit, kan zich behelpen met een elektrische koffiemolen voor het fijnmalen van de gepelde noten. Wie geen van beide heeft, moet de noten fijnmalen in een stenen vijzel en dat is best wel even wat werk. In de regel wordt de saus met walnoten gemaakt, maar wie wil voegt nog wat hazelnoten toe voor wat meer 'notenpit'.

Voor 4 personen:

20 gram oud bruin brood (zonder korst)

60 gram gepelde walnoten

1/2 teentje knoflook (groene kern verwijderd indien aanwezig)

2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

walnotenolie (of hazelnotenolie)

room

zout

300-400 gram groene tagliatelle

Verkruimel het brood en laat het in heet water weken tot het zacht is. Maal intussen 50 gram van de walnoten fijn samen met de knoflook in een food processor. (Geen hele teen knoflook voor het gemak toevoegen, dat is teveel en doet afbreuk aan de fijne notensmaak.) Voeg de parmigiano reggiano en 2 eetlepels walnotenolie toe en laat de machine nog even draaien. Knijp het water zo goed mogelijk uit het broodkruim en voeg het brood samen met 2 eetlepels room toe aan de food processor. Laat de machine draaien tot een vrij gladde en dikke saus is verkregen, die tamelijk licht van kleur is. Leng de saus naar wens aan met nog wat room of walnotenolie; ze moet niet te dik zijn want dan is ze moeilijk door de pasta te husselen. Breng de notensaus op smaak met zout. Serveer de saus op kamertemperatuur in een sauskom. Zo kan ieder aan tafel naar wens van de saus nemen - net zoals dat met pesto wordt gedaan. Een volle eetlepel saus per persoon is voldoende voor een portie (75-100 gram gedroogd) tagliatelle. Hussel de bijtgaar gekookte en afgegoten tagliatelle razendsnel in de nog warme pan om met 2 eetlepels walnotenolie, de resterende en grofgehakte walnoten en een scheutje van het achtergehouden hete kookwater van de pasta. Zo blijven de tagliatelle vochtig en soepel waardoor ze zich makkelijker in het voorverwarmde diepe bord laten vermengen met de salsa di noci.

    • Florine Boucher