Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Tachtig films op Cinestud

DEN HAAG, 4 NOV. De filmregisseurs Roman Polanski, Martin Scorsese, Paul Verhoeven en Jane Campion zijn allen hun carrière begonnen op het Europees Studenten Film Festival Cinestud in Amsterdam. Zij wonnen één van de zeven voorgaande edities van het festival dat sinds 1960 wordt georganiseerd.

Cinestud vindt van 9 tot en met 19 november plaats in het Amsterdamse filmhuis Kriterion. In totaal zullen 80 eindexamenfilms te zien zijn van jonge veelbelovende filmmakers uit Europese landen. Alle genres zijn vertegenwoordigd: fictie, documentaire, animatie en experimentele film. Een Nederlandse jury wijst de winnaar aan van de geldprijs van 7500 gulden.

Het festival biedt naast de competitie twee extra programma's: een retrospectief van de Nederlandse Film en Televisie Academie, met de beste produkties van de afgelopen tien jaar, en een speciaal programma van films uit voormalig Joegoslavië, van de academies in Sarajevo, Zagreb en Ljubljana. (ANP)