Scheidsrechter Jol spant kort geding aan tegen KNVB

ROTTERDAM, 4 NOV. De geschorste voetbalscheidsrechter Dick Jol heeft een kort geding aangespannen tegen de voetbalbond KNVB en tegen de makers van het televisieprogramma Deadline.

Jol eist van de voetbalbond dat hij weer wedstrijden mag fluiten. En hij eist van de programmamaker van het televisieprogramma Deadline, dat donderdagavond de verdachtmaking van de Haagse arbiter openbaar maakte, een financiële tegemoetkoming voor de geleden schade. Hij vraagt rechter al vast om een voorschot op een schadevergoeding.

De 39-jarige Jol is, zo werd donderdag bekend, een maand geleden door de KNVB voor het leven geschorst voor het fluiten van wedstrijden. Hij wordt er van verdacht bij de illegale toto in Den Haag weddenschappen te hebben afgesloten op wedstrijden die hij zelf moest leiden. De KNVB is bezig met een eigen onderzoek.

Jols advocate mr. C. Bottinga gaf de KNVB gisteren nog de gelegenheid om inmenging van de rechter te voorkomen, maar de gevraagde uitleg over de schorsing van de atbiter werd niet verkregen. “We kennen daarom nog steeds de grondslagen niet waarop de KNVB de beslissing heeft genomen. Dat vind ik een zwak uitgangspunt bij de tegenpartij. Jol voelt zich uit het veld gestuurd zonder dat hij weet welke overtreding hij heeft begaan”, verklaarde Bottinga.

De raadsvrouwe en haar collega's voelen zich bij hun werkzaamheden gedwarsboomd. “Ons dossier Jol is een velletje dik. Het gaat om één paginaatje niemandalletjes, zonder bewijs, zonder motivatie”, aldus mr. G. Wilbers, woordvoerder van het Haagse advocatenkantoor.

Wilbers verbaasde zich over het programma Deadline. “Ik vond het hele verhaal misleidend, van een verschrikkelijk niveau. Het was echt werk van een amateur-detective. Ik mag hopen dat dit niet al het bewijsmateriaal van de KNVB is, want dat zou de bond niet sieren. Maar aan de andere kant zou het ons werk wel gemakkelijk maken. Binnenkort zien we hoe het detective-werk van de KNVB er werkelijk uitziet. Bij het kort geding”, zei Wilbers.

Het kort geding zal waarschijnlijk volgende week in Utrecht dienen.