Rule Britannia

Vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben de Britten een nieuwe invasie afgeslagen. Het plan om de haven van Dover te privatiseren, is uitgesteld. Daarmee is voorkomen dat dat Calais, aan de overzijde van het Kanaal, zijn plan kan uitvoeren om Dover-haven over te nemen.

Dit vreselijke gevaar werd afgewend door de inzet van de drie 'meest emotionerende ikonen van het Britse patriottisme' (Financial Times): de koningin-moeder, wartime sweetheart Vera Lynn en de witte krijtrotsen zelf.

Als 'beschermer van de Vijf Havens' schreef de koningin-moeder aan de regering dat de inwoners van Kent verontrust waren over de voorgenomen verkoop. Dame Very Lynn, al 78 jaren oud, maar nooit te moe om nog een keer de bluebirds en de white cliffs te bezingen, kwam in actie op uitnoding van de Labouroppositie. “Het lijkt ongelooflijk dat zoiets ooit in overweging is genomen”, zei ze op een persconferentie. “Ik kan niets anders bedenken dat Brittannië meer symboliseert dan de witte rotsen.”

De wereld is klein geworden. Het verenigd Europa loert aan de overzijde van het Kanaal. Maar het Rule Britannia, Britannia rule the waves blijft - in de haven van Dover.

    • Jan Gerritsen