Rembrandt en Steen bij Sotheby's geveild

AMSTERDAM, 4 NOV. Bij Sotheby's in Londen worden op 6 december de Rustende Cupido van Rembrandt en De Rondreizende Kwakzalver van Jan Steen geveild. De schilderijen zijn afkomstig uit de collectie Bentinck-Thyssen Bornemisza.

Het veilinghuis verwacht dat het uit 1634 daterende schilderij van Rembrandt, door het Rembrandt Research Project als authentiek verklaard, 10 tot 13 miljoen gulden zal opbrengen. De kwakzalver van Jan Steen zal naar verwachting tussen de 500.000 en 700.000 gulden opbrengen. Een duinlandschap van Jacob van Ruysdael wordt op hetzelfde bedrag getaxeerd.

Verder zullen een schilderij van Paulus Potter, een portret van Frans Hals en een portret van Peter Paul Rubens worden geveild. De schilderijen hebben ooit tot de Thyssen Bornemisza-collectie behoord. Maar een deel daarvan is toegevallen aan barones Gabrielle Bentinck-Thyssen Bornemisza de Kaszòn. Zij is de zuster van Baron Hans Heinrich Thyssen Bornemisza die zijn collectie heeft ondergebracht in een naar hemzelf vernoemd museum in Madrid. De baronesse heeft nu besloten haar deel te laten veilen.

De schilderijen zijn van 10 tot en met 13 november bij Sotheby's aan het Rokin in Amsterdam te zien.