Nieuw record op Wall Street wekt verbazing

NEW YORK, 4 NOV. Op Wall Street boekte de toonaangevende Dow Jones-index gisteravond een nieuw slotrecord. De index steeg met 16,98 punten tot 4.825,57 punten. De Dow Jones brak daarmee voor de tweede achtereenvolgende dag een record.

J. Shaughnessy, directeur research bij Advest Corp, zei gisteren dat hij verbaasd was over de kracht van de Amerikaanse aandelenmarkt. “Naar mijn mening verkeren we in een kwakkelperiode die nog wel een week of twee kan aanhouden, tot in Washington het begrotingsvraagstuk is opgelost”.

De dertig in de Dow Jones opgenomen fondsen weerstonden gisteren een dip op de obligatiemarkt, die volgde op de laatste werkgelegenheidscijfers. De 30-jarige Amerikaanse staatslening, die bij aflossing 1.000 dollar oplevert, verloor meer dan 5 dollar in waarde toen het ministerie van arbeid bekendmaakte dat in oktober het werkloosheidspercentage was teruggezakt tot 5,5 procent. Dat is het laagste niveau in zeven maanden.

Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief de landbouw, nam vorige maand toe met 116.000. Dat was minder dan de gemiddeld door analisten verwachte 130.000. Volgens het ministerie werd de groei van het aantal banen met 23.000 gedrukt door stakingen in de vliegtuigindustrie.

De toeneming van de werkgelegenheid in oktober kwam opnieuw grotendeels voor rekening van de dienstensector. Het ministerie van arbeid corrigeerde gisteren de stijging van het aantal arbeidsplaatsen in september van 121.000 tot 50.000. Het gemiddelde uurloon steeg in oktober met 6 dollarcent tot 11,59 dollar.

Op Wall Street concludeerden analisten dat de nieuwe werkloosheidscijfers een mogelijke renteverlaging door de Centrale Bank, de Fed, dichterbij brengt. De nieuwe cijfers sterkten hun verwachting dat de economische groei na een spurt in de zomermaanden afzwakt. “Het gaat steady zo”, stelde ook staatssecretaris van arbeid Robert B. Reich vast. “Dit is de veertiende achtereenvolgende maand dat het werkloosheidspercentage onder de zes blijft, met nauwelijks loondruk en daarmee gevaar voor inflatie”.

Donderdag maakte de Dow Jones een sprong van 41 punten naar een nieuw slotrecord op de vleugels van de financiële waarden en de technologie-fondsen die in de index zijn vertegenwoordigd. De euforie werd veroorzaakt door een forse stijging van de obligatiekoersen, die de rente omlaag drukte. (AP/Reuters)