Miljoenensubsidie voor een betere beveiliging Internet

ROTTERDAM, 4 NOV. Een Europees consortium van twintig bedrijven en onderzoeksinstituten start een onderzoeksproject naar de mogelijkheden voor veilige commerciële transacties op Internet. Dat heeft één van de partners in het project, het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam, gisteren bekendgemaakt.

Het onderzoek kost negen miljoen ecu (ruim 18 miljoen gulden). De Europese Commissie en de deelnemende bedrijven nemen daarvan elk de helft voor hun rekening.

Met het onderzoeksproject, Semper (Secure Electronic Marketplace for Europe), willen deelnemende bedrijven als IBM European Networking Center, DigiCash, Banque Generale du Luxembourg en KPN Research “een algemene oplossing bieden voor de beveiliging van electronische en commerciële diensten op Internet en andere openbare informatie-netwerken”. Het onderzoek moet over drie jaar zijn afgerond.

Volgens het CWI bestaat bij commerciële aanbieders van informatie een sterke behoefte aan de beveiliging van transacties, aangezien Internet voor iedereen vrij toegankelijk is. Internet werd oorspronkelijk vooral gebruikt voor de uitwisseling van informatie tussen universiteiten.

De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van de 'elektronische snelweg'. Hoewel de meeste informatie op Internet voor iedereen nog vrij toegankelijk is is de verwachting dat het netwerk in de toekomst meer gebruikt zal worden voor commerciële toepassingen.

In het verleden is vooral in de Verenigde Staten uitgebreid onderzoek gedaan naar de beveiliging van transacties op netwerken. Dit onderzoek was echter toegespitst op electronische betalingssystemen.

Semper is breder van opzet. De deelnemende bedrijven en onderzoeksinstituten een systeem ontwikkelen voor de veilige afhandeling van onder meer electronische offertes, bestellingen en informatievoorziening. Daarnaast moet het project oplossingen bieden voor de beveiliging van multimedia-diensten (auteursrecht) en de bescherming van privacy op openbare netwerken.