Krajicek verspeelt voorsprong tegen Becker in Parijs

ROTTERDAM, 4 NOV. Richard Krajicek heeft gisteren in drie sets verloren van de Duitser Boris Becker. Krajicek won de eerste set in de kwartfinale van een sterk bezet tennistoernooi in Parijs met 6-4, maar verloor de tweede en de derde set met 7-6 en 6-4. De bijzonder spannende wedstrijd duurde twee uur en 25 minuten. Het was de tweede nederlaag van Krajicek tegen de Duitser in vier onderlinge wedstrijden. Vorige week, in Essen, was de Nederlander nog als overwinnaar van de baan gestapt.

Becker speelt vandaag in de halve eindstrijd tegen de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, die de Tsjech Daniel Vacek versloeg. In de twee andere kwartfinales won de Amerikaan Jim Courier van zijn landgenoot Michael Chang (6-2 en 7-6 (7-5) en won de Amerikaan Pete Sampras van de Zwitser Jakob Hlasek: 6-2 en 6-3.

Met zijn zege op Krajicek in sportpaleis Bercy verzekerde Becker zich van deelname aan de ATP-finales in Frankfurt voor de beste acht spelers van de ranglijst. Becker was niet in topvorm in de eerste set en raakte regelmatig gefrustreerd. Hij smeet zijn racket op de grond en schreeuwde het uit in zijn handdoek tijdens rustpauzes. Pas toen Becker zijn emoties onder controle kreeg, kwam hij beter in zijn spel.

“Hij stond een set voor en kwam in de tweede set twee keer een break voor”, zei Becker over Krajicek. “En hij heeft een van de beste services ter wereld. Maar ik heb gevochten.” Beide spelers serveerden regelmatig met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Krajicek won zelfs een game met vier aces. Hij kwam op een totaal van negentien.

Ook nadat Becker de tie-break met 7-5 had gewonnen, kreeg Krajicek nog kansen. Pas bij 4-4 in de laatste set, verloor Krajicek zijn service, wat beslissend zou blijken te zijn. “Ik verlies niet graag twee keer op rij van dezelfde speler”, liet Becker weten.

Sampras kende nauwelijks problemen tegen de 30-jarige Hlasek. De Amerikaan, die maandag de eerste plek op de wereldranglijst overneemt van Agassi, heeft in Parijs nog geen set verloren. Sampras stuit vandaag op Courier. Hij won tot nu toe dertien van zestien wedstrijden die de twee Amerikanen tegen elkaar speeldem.

Becker speelt tegen Ferreira. De Zuid-Afrikaan is nog in de race voor een plaats in de ATP-finales in Frankfurt, van 14 tot 19 november. Sampras, Agassi, Becker, Muster en Chang hebben zich al gekwalificeerd. Courier, Ferreira, Yevgeny Kafelnikov, Thomas Enqvist, Goran Ivanisevic en Krajicek maken nog een kans op de drie andere plaatsen. Er zijn na Parijs nog twee toernooien: volgende week in Moskou, daarna in Stockholm.

De vakbond voor proftennissters (WTA) overweegt het Grand Slam toernooi van Melbourne te boycotten. De vrouwen zijn boos op de organisatie van de Australian Open, die wel het prijzengeld voor de mannen maar niet dat van hen verhoogde.

“We verheugen ons allesbehalve op een boycot”, aldus Pam Shriver, voormalig voorzitster van de WTA. “Maar we denken er wel over. Twee weken geleden hebben we overleg gevoerd. Eigenlijk moeten we wel protesteren, omdat anders de andere Grand Slams misschien hetzelfde gaan doen.”

De Australische tennisbond vindt het verschil in prijzengeld niet onlogisch. Daarbij wordt er gewezen op dat vrouwenpartijen minder publiek trekken en ook minder tv-geld opleveren.

Shriver vindt dat drogredenen: “De Australische bond steekt gewoon te weinig tijd in de marketing van het vrouwentennis. Als Monica Seles straks naar Melbourne komt, kan dat heel veel geld opleveren. Onze advocaten zijn bezig te onderzoeken of we er een zaak van kunnen maken. De vraag is of de bond aan de jarenlange gelijke betalingen zo maar een einde kan maken.”