Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Griekenland; Dimitra wint naakt eindelijk wat sympathie

ATHENE, 4 NOV. “De dag na onze publikatie zal Dimitra zich van schaamte moeten verbergen. Andreas zullen eindelijk de ogen opengaan over het karakter van de echtgenote die hij in huis heeft.” Aldus de Avriani (Krant van Morgen) bij de verlekkerde aankondiging, enige dagen tevoren, van een foto die de oplage van het dagblad voor één dag deed stijgen van 19.000 tot ruim 112.000.

Zo is het niet gelopen. De woede in het land richtte zich niet zozeer op Dimitra, van wie de Grieken al vele oude uitdagende naaktfoto's hadden gezien zodat zij hen als lesbisch lustobject betrekkelijk koud liet, nog afgezien van de vraag van de echtheid daarvan. De woede richtte zich op Jorgos Kouris, de eigenaar van de krant, die jarenlang het echtpaar Papandreou hartstochtelijk had gesteund en in die periode, naar hij nu toegeeft, heel wat leugens heeft gedebiteerd. Uit protest over het uitblijven van financiële steun heeft hij zich twee jaar geleden van hen afgekeerd.

Het publiceren van de foto wordt niet alleen onsmakelijk gevonden, het feit dat Kouris openlijk chantage bedreef en bedrijft stuit de meeste Grieken nog meer tegen de borst. Hij dreigt nu met het plaatsen van nog spectaculairdere foto's en vooral van documenten die een schril licht moeten werpen op de manipulaties door het echtpaar Papandreou in de jaren tachtig. Deze documenten zouden zijn ontleend aan Menios Koutzoyorgas, een machtige minister van Papandreou die tijdens het tegen hem gehouden proces overleed. Kouris zal deze dingen, zo schrijft hij, in archief houden als Dimitra terugtreedt als directeur van het Bijzonder Bureau van de premier, uit de politiek dus.

Een krant van wat hoger aanzien dan de Avriani, de Ethnos, heeft er inmiddels eveneens voor gepleit dat Dimitra terugtreedt, omdat zij in haar positie kwetsbaar zou zijn voor chantage, hetgeen schadelijk zou kunnen zijn voor de staatspolitiek. De krant staat in deze visie echter alleen. Dimitra heeft immers bewezen, tot nu toe juist niet te wijken voor zulke chantage. Zou zij nu terugtreden, dan zou dat het sanctioneren van chantage inhouden, zo heeft de regeringswoordvoerder ook gezegd.

Als de Avriani iets heeft bereikt, dan is het dat Dimitra voor het eerst wat gevoelens van sympathie (in de letterlijke zin) los maakt in het land. Dit gaat langs indirecte weg: de meeste kopstukken binnen de partij die tot haar tegenstanders werden gerekend hebben felle veroordelingen uitgesproken over de methodiek van Kouris. Daarbij was ook Vaso Papandreou, oud-EU-commissaris, die de laatste tijd bij uitstek als Dimitra's rivaal gold. Zij is geen familie van de premier, maar volgens een kersverse roddelcampagne zou zij in haar relatie tot hem Dimitra's voorgangster zijn geweest.

Wat oprechte Grieken het meest verdriet, is het afglijden van het land - dat zoveel serieuze problemen heeft - naar het peil van roddel en riooljournalistiek waarvan het tot voor kort opmerkelijk vrij was. Men schaamt zich vooral voor de indruk die in het buitenland wordt gevestigd.

Toen Papandreou in 1988, op zeventigjarige leeftijd, zijn relatie aanging met de toen 34-jarige Dimitra, lagen de Grieken daar niet wakker van. En men kan zeggen dat dit feit hem politiek niet veel schade heeft opgeleverd. Ook van de naaktfoto's, al of niet lesbisch, zijn ze niet bijzonder onder de indruk. Ze zijn wel bang voor de politieke rol die Dimitra lijkt te willen spelen en vooral voor het feit dat het land zulk een krakkemikkige premier heeft.

Dit in aanmerking genomen lijkt het fenomeen dat Dimitra nu een soort slachtoffer is geworden in haar voordeel te kunnen werken. In een vraaggesprek dat zij de Corriere della Sera toestond heeft zij het naar vermogen uitgebuit. Er is nu stellig sprake van een begin van aanhang in Griekenland, vooral onder de vrouwen. Hier en daar ziet men al bewuste imitaties van haar haardracht.

Sinds kort is er ook een dagblad dat haar hartgrondig steunt. Dit heet 'De Naam'. Maar vooralsnog mag het geen naam hebben. Deze krant bracht op dezelfde dag als de Avriani de befaamde foto (oplagestijging van 2.000 naar 31.000) echter “om te laten zien dat zij vals was”. Het is tevens de enige krant die Kouris met zijn eigen wapens bestrijdt, onder andere door te poneren dat hij nu financieel wordt gesteund door de rechtse oud-premier Mitsotakis.