'Frans Weisglas zal dit niet leuk vinden'

WASSENAAR, 4 NOV. “Nu gaan we global” zegt Ruud Lubbers. Het lijkt een commentaar op zijn kandidaatstelling bij de NAVO. Het is echter een uitspraak in een betoog over de rol van de nationale staat in de wereldeconomie. Alsof Lubbers niet een paar uur eerder geland is met een vliegtuig uit Washington voor zijn 'sollicitatie-gesprek' met de Amerikanen, kwam de Tilburse bijzonder hoogleraar globalisering gistermiddag gewoon zijn verplichtingen na. Voor een paar honderd boekhouders en managementconsultants trad hij op in kasteel De Wittenburg te Wassenaar.

De deelnemerslijst voor het seminar 'De Staat der Nederlanden' vermeldt nogal wat namen van CDA- en VVD-politici. De christen-democratische Kamerleden A. Doelman-Pel en W. Mateman staan zich met een kopje koffie in de hand te verkneukelen. “Frans Weisglas (VVD-Kamerlid) zal dit niet leuk vinden”, zegt Doelman. “Twee CDA'ers op hoge posten in Europa en bij de NAVO was toch niet precies wat hij wilde”. Vorige week nog voerde Weisglas nog luidruchtig campagne voor de veel 'Atlantischer' ingestelde oud-minister H. van den Broek.

J. van Houwelingen, oud-staatssecretaris van defensie in het derde kabinet van Agt en in de kabinetten-Lubbers I en II, is ook aanwezig op het kasteel De Wittenburg. Hij vindt het “goed dat er nu eens niet iemand uit het traditionele buitenlandcircuit is gerecruteerd”. Van Houwelingen, in de jaren zeventig opererend op de linkervleugel van het CDA, “hoopt en verwacht dat de econoom Ruud Lubbers invulling zal geven aan de nieuwe, brede doelstelling van de NAVO door aandacht te schenken aan de waarde van economische samenwerking voor de vrede.”

Het oude CDA-club-gevoel welt onmiddellijk op bij Van Houwelingen als de 'Koeweit-kwestie' ter sprake komt waarbij van belangenverstrengeling sprake zou zijn geweest tussen Lubbers als minister-president en Lubbers als belanghebbende in het familiebedrijf Hollandia-Kloos. “Als Warren Christopher - de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken - hierover twijfels heeft mag hij mij persoonlijk bellen”, aldus Van Houwelingen, tegenwoordig burgemeester van de Haarlemmermeer. “Ik ken Ruud Lubbers twintig jaar en ik weet één ding zeker: het minste waarvoor hij belangstelling heeft is persoonlijk financieel gewin”.