Foto

Foto: UTRECHT - Getooid met de pet 'politie in lichterlaaie' zijn gisteren circa tweeduizend politiemensen bijeengekomen in de Utrechtse Jaarbeurs.

Ze wilden zo druk uitoefenen op de onderhandelingen tussen politiebonden en kabinet over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). In de Jaarbeurs dreigden de landelijke politiebonden met acties als minister Dijkstal (binnenlandse zaken) niet vóór dinsdagmiddag twaalf uur op de eis van de bonden ingaat, die een loonsverhoging van twee procent willen. Het departement heeft laten weten niet aan de eis tegemoet te zullen komen. Het overleg over een nieuwe CAO voor de circa 40.000 politie-ambtenaren liep op 18 oktober vast. Grootste struikelblok is de loonsverhoging. Dijkstal wil niet verder gaan dan een éénjarige CAO met een structurele loonsverhoging van 1 procent. Verder wil hij 0,2 procent incidenteel uitkeren. De bonden eisen een loonsverhoging van 2 procent vanaf april 1996. Daar bovenop eisen ze een incidentele betaling van 0,3 procent. (Foto Evelyne Jacq)