Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Dinsdag beraad over benoeming Navo-chef

BRUSSEL, 4 NOV. Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel werd er gisteren van uitgegaan dat de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal begin volgende week kan plaatshebben.

Voor dinsdagmiddag is een informele bijeenkomst van de zestien NAVO-ambassadeurs gepland. Als er dan consensus blijkt te bestaan over één kandidaat, kan de bijeenkomst worden omgezet in een formele raad, zodat de benoeming dezelfde dag officieel kan worden bekrachtigd. Misschien wordt met de benoeming gewacht tot woensdag, de dag waarop wekelijks een formele raad van de NAVO-ambassadeurs wordt gehouden.

Gisteren heeft Nederland oud-premier Lubbers formeel kandidaat gesteld voor de post. Deze kwam vorige maand vrij door het gedwongen vertrek van NAVO-chef Willy Claes, die in opspraak raakte door een smeergeldaffaire in de Belgische politiek.

Als de nieuwe secretaris-generaal volgende week wordt benoemd, kan hij snel met zijn werk beginnen, zo verwacht en hoopt men bij de NAVO. Tot nu toe hebben Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Portugal zich voor Lubbers uitgesproken. Alleen de drie Noordse landen hielden gisteravond nog vast aan de enige andere kandidaat: de Deense oud-minister Uffe Ellemann-Jensen. In Washington zei de Deen gisteren dat hij bij zijn kandidatuur blijft. Hij herhaalde dat hij zal terugtreden zodra er binnen de NAVO een brede consensus bestaat over de wenselijkheid van een andere kandidaat.

De Tweede-Kamerfracties hebben positief gereageerd op het Lubbers' kandidatuur. De VVD steunt Lubbers “van ganser harte”, zei woordvoerder Weisglas. 'Zeer inventief', 'scherpzinnig' en 'kan partijen goed bij elkaar brengen', zijn volgens minister Van Mierlo (D66, buitenlandse zaken) de drie eigenschappen waarom Lubbers “een geschikte kandidaat” is. Volgens premier Kok zien de papieren er voor Lubbers goed uit. De voorbereiding tot nu toe kwalificeerde Kok als: “goed. Nu de afronding nog”.