Brein aanslagen in Frankrijk woont in Londen

PARIJS/ LONDEN, 4 NOV. De Franse politie is ervan overtuigd dat een Algerijnse moslim-fundamentalist in Londen de coördinator is van de reeks bomaanslagen in Frankrijk.

Het gaat om de 36-jarige Abdelkader Benouif, die zich Abu Fares noemt. Franse politiebronnen bevestigden gisteren een bericht hierover in Algerijnse en Franse kranten.

Benouif is volgens een Algerijnse krant een van 26 mensen die bij verstek ter dood werden veroordeeld na een bomaanslag in 1992 op de luchthaven van Algiers, waarbij negen doden vielen. Hij wordt gezien als een leider van de extremistische, zeer gwelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA), die met aanslagen vecht tegen de regering in Algiers. Hij leeft legaal in Londen, en geeft daar een blaadje uit, Al Ansar.

De krant Le Monde meldde dat de naam Fares was gevonden in een adresboekje dat het eigendom was van Khaled Kelkal, een belangrijke verdachte van de aanslagen die eind september tijdens een klopjacht door de Franse politie werd doodgeschoten. Een andere hoofdverdachte, Boualem Bensaid, werd woensdag opgepakt. Volgens de krant Le Parisien voorzag Fares de extremisten in Frankrijk van geld en organiseerde hij opleidingen voor guerrillastrijders in Afghanistan.

De berichten hebben niet geleid tot commentaar van de Britse regering. De autoriteiten in Londen zeiden alleen dat zij de strijd tegen het terrorisme hebben versterkt. Bij Scotland Yard wees men op de uitgebreide samenwerking met de Franse politie.

Groot-Brittannië wordt al langere tijd gezien als toevluchtsoord voor fundamentalistische ballingen, die er tamelijk vrij kunnen opereren. Welingelichte bronnen in Londen wezen er gisteren op dat er de laatste maanden “een voortdurende toestroom” van moslim-extremisten is, sinds de Franse, Duitse, Zwitserse en Belgische autoriteiten harder tegen hen zijn gaan optreden.

Afgelopen maandag kondigden de Franse president Chirac en de Britse premier Major tijdens een ontmoeting in Londen aan dat zij hun “al nauwe samenwerking” tegen het terrorisme zouden versterken. De volgende dag waarschuwde de Britse minister van buitenlandse zaken, Malcolm Rifkind, dat hij een “zeer, zeer harde lijn” zou volgen tegen moslim-extremisten die probeerden vanuit Engeland terrorisme te bedrijven.

De Algerijnse gemeenschap in Engeland ontkende gisteren elke betrokkenheid bij terrorisme. Een woordvoerder van de groep onderstreepte tegelijk de aanslagen in Frankrijk te veroordelen. Hij veroordeelde in één adem “de junta in Algerije”.