Bewijsmateriaal in Seoul; 'Daewoo-groep ook betrokken in smeergeldzaak'

SEOUL, 4 NOV. Openbare aanklagers in Zuid-Korea zeggen bewijzen te hebben dat het conglomeraat Daewoo betrokken is bij het corruptieschandaal rond ex-president Roh Tae-woo.

De huidige en vroegere leiders van twee andere concerns, Hanbo en Hanyang, zijn gisteren gedagvaard. De Koreaanse ondernemersvereniging heeft zich voor de betrokkenheid bij het schadaal verontschuldigd.

Roh Tae-woo gaf vorige week toe dat er een geheim smeergeldfonds bestaat van ruim een miljard gulden. Aan het eind van zijn ambtstermijn, in 1993, heeft hij 350 miljoen daarvan in eigen zak gestoken. “Dergelijke fondsen zijn lang een gewoonte geweest in ons politieke bestel,” zei Roh. Het geld is grotendeels afkomstig van grote bedrijven. Volgens Zuidkoreaanse media heeft Roh met het geld grote stukken land in Australië gekocht.

Het industriële conglomeraat Daewoo zou Roh geholpen hebben bij het doorsluizen van het geld naar Zwitserse bankrekeningen. “We hebben ontdekt dat de Daewoo-groep betrokken was bij het omzetten van de geheime fondsen naar een persoonlijke bankrekening,” zei een van de aanklagers. Hiermee refereerde hij aan het verbod uit 1993 op bankrekeningen op valse naam, dat de corruptie moest terugdringen. Vele rijke Zuidkoreanen behielden desondanks hun rekeningen-op-geleende-naam.

Het bedrag waarbij Daewoo betrokken is, wordt geschat op zevenentwintig miljoen dollar. Daewoo “probeert nu de feiten boven water te krijgen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. De aanklagers willen dat Zuid-Korea een verzoek om hulp indient bij de Zwitserse regering.

Drieëntwintig Zuidkoreaanse ondernemers, verenigd in de Federatie van Koreaanse Industrieën (FKI), boden gisteren hun excuses aan voor hun medeplichtigheid aan het corruptieschandaal. De leden vergaderden over hoe zij de gevolgen van Rohs bekentenis voor hun bedrijven konden beperken. “Wij zakenlieden schamen ons diep voor onze directe en indirecte betrokkenheid met dit incident,” lieten zij in een verklaring weten. Tevens zeiden zij dat de regering van de huidige president Kim Young-sam nooit geld heeft ontvangen van zakenlieden.

Het is in Zuid-Korea een publiek geheim dat chaebols (conglomeraten) als Daewoo, Hyundai en Samsung jarenlang het voormalige militaire regime met donaties steunden. In ruil voor hun steun kregen zij lucratieve overheidsopdrachten of zachte leningen. Roh was de laatste militaire leider van Zuid-Korea.

Roh werd woensdag verhoord over het schandaal. Het is nog niet duidelijk of hij ook gearresteerd zal worden. De minimumstraf voor het ontvangen van smeergeld is tien jaar cel. (Reuter, AP)