80 auto's binnen uur verwerkt tot snippers

ROTTERDAM, 4 NOV. Het Limburgse bedrijf Euregio Recycling heeft gisteren in Born de grootste schrootmolen van Nederland in gebruik genomen. De nieuwe installatie kan per uur maximaal 80 auto's verwerken tot staalsnippers, die worden verkocht aan staalverwerkende bedrijven.

De installatie heeft dertig miljoen gulden gekost. Jaarlijks kan er tussen de 80.000 en 120.000 ton metalen verwerkt worden tot ongeveer 75.000 ton grondstoffen. De capaciteit van deze zogeheten shredder is afhankelijk van de kwaliteit van het schroot dat voornamelijk door autosloopbedrijven wordt aangeleverd.

De instalatie in Born kan naast autowrakken ook blank staalafval en gemengd schroot met een maximale dikte van zes millimeter versnipperen. Met een speciale techniek produceert Euregio voorts koelschroot dat door de staalindustrie wordt gebruikt om de verbrandingsovens te koelen.

Volgens voorzitter A. Voskamp van de Nederlandse vereniging van shredder-bedrijven, de SVN, bestaan in Nederland nu elf schrootmolens die autowrakken verwerken. Het schroot dat door de Shredderbedrijven wordt afgeleverd is voornamelijk bestemd voor de export. Schroot vormt samen met ijzererts de grondstof voor de produktie van staal.

In Nederland zijn Thyssen-dochter Nedstaal en Hoogovens de belangrijkste afnemers van schroot. Een klein gedeelte wordt afgezet bij Nederlandse ijzergieterijen.

Behalve voor hoogwaardige toepassingen in de auto-industrie, de belangrijkste vorm van hergebruik voor de grondstoffen van Euregio Recycling, wordt ijzerschroot na bewerking gebruikt voor meubels, staalkabels en gietijzeren produkten.

Voskamp vergelijkt de shredder met een vele malen vergrote koffiemolen. In de maalmachines worden de autowrakken met hamers tot vuistgrote brokken staal geslagen. De eerste shredders werden in Nederland in de jaren zestig in gebruik genomen. Bij de verwerking van autowrakken tot grondstoffen voor de staalindustrie komt onbruikbaar materiaal vrij zoals kunststoffen en lakken. Dit afval wordt nu nog op vuilbergen gestort, maar binnen twee jaar treden verscherpte milieumaatregelen in werking. De shredderbedrijven zijn vanaf begin 1997 verplicht het afval te verbranden.