'216 orders voor nieuw Indonesisch toestel'

JAKARTA, 4 NOV. De Indonesische vliegtuigbouwer IPTN heeft al 216 orders binnen voor het nieuwe tweemotorige toestel N-250, een concurrent van de Fokker 70. Dat heeft IPTN-president en Indonesisch minister van technologie, Jusuf Habibie, gisteren meegedeeld. Habibie maakte tevens samenwerking bekend met het Duitse Aircraft Services Lemwerder.

De N-250 is het eerste vliegtuig dat geheel in Indonesië is ontwikkeld en geproduceerd. Het toestel, bestemd voor vluchten van 1000 tot 1500 kilometer met 50 à 80 passagiers, werd in augustus ten doop gehouden.

Volgens Habibie zijn er inmiddels 38 buitenlandse orders binnen, waarvan 24 uit Zweden, 10 uit de VS en vier uit Colombia. Drie Indonesische maatschappijen hebben in totaal 178 toestellen besteld. Habibie verklaarde eerder dat de N-250 bij 259 verkochte exemplaren winst gaat opleveren. De prijs bedraagt 13,5 miljoen dollar.

IPTN (Industri Pesawat Terbang Nusantara) heeft met Aircraft Services Lemwerder (ASL) een akkoord gesloten dat de Duitsers exclusieve rechten geeft voor de verkoop van de N-250 in Europa en de vroegere Sovjet-republieken. Als ASL jaarlijks ten minste 18 toestellen per jaar verkoopt, komt er in Lemwerder een assemblagelijn voor de N-250. IPTN, een staatsbedrijf, heeft verder toegezegd een belang van 25,1 procent in ASL te nemen. ASL werd in 1994 losgemaakt van het lucht- en ruimtevaartconcern Dasa, de meerderheidsaandeelhouder van Fokker.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Merpati heeft sinds gisteren een nieuwe directeur, Budiarto Subroto, die Ridwan Fatarudin opvolgt. De laatste moest vertrekken, nadat hij had geweigerd het door IPTN ontwikkelde toestel CN-235 aan te schaffen. Volgens Ridwan is de CN-235 niet winstgevend te exploiteren. (Reuter, DPA)